Deze zomer was er één van de deelfiets: binnen de kortste keren werd bike sharing wereldberoemd in eigen land. Als digital partner van FlickBike spraken wij Vikenti Kumanikin, Co-Founder & Managing Director, over zijn strategie, onze samenwerking, de app en de toekomst.

Vikenti, hoe gaat het met je?

Het gaat goed en naar wens. Ik voel me enorm energiek, enthousiast en uitgedaagd. Alle verwachtingen die ik had voor FlickBike zijn overtroffen en alle voorspellingen die ik deed zijn volstrekt anders verlopen, erg spannend dus.

Hoe zou jij FlickBike omschrijven in één tweet?

FlickBike biedt de fiets als mobiliteitsdienst aan, zodat overal in de stad 24/7 een fietsritje gemaakt kan worden op een deelfiets.

Fietsen met elkaar delen, hoe werkt dat?

Het is vrij rechttoe-rechtaan. In plaats van het bezitten van één of meerdere fietsen gaat bike sharing ervan uit dat een fiets alleen nodig is voor het maken van een ritje, en dat meerdere mensen gebruik kunnen maken van één fiets. Wat je nu vaak ziet is dat mensen in de stad meerdere fietsen bezitten en stallen. Alle tijd dat de eigen fiets op slot staat kan niemand anders hem gebruiken. Met dit systeem is een fiets voor iedereen beschikbaar, zolang hij stilstaat.

Vikenti Kumanikin | FlickBike

FlickBike kiest voor een mobile-only aanpak. Waarom deze strategie?

Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste omdat de fietsen 24/7 toegankelijk moeten zijn. Het openen van een slot wil je niet met sleutels of codes. Dit kan wel heel eenvoudig met een app. Ten tweede omdat gebruikers een fiets in de buurt moeten zoeken. Ook dit is eenvoudig met een kaart in de app. Ten derde moet de ervaring zo soepel en gemakkelijk mogelijk aanvoelen. Dit bereik je het beste met een app.

Waar ligt de kracht van het concept?

De app is zeker één van de krachtigste elementen. Gecombineerd met de slimme sloten, robuuste fietsjes en een lokaal karakter gericht op inwoners.

“Ik wilde heel graag werken met een team dat veel ervaring heeft met apps. Een goede app maken is ontzettend complex, kost veel aandacht, duidelijke prioriteiten en veel testen. Het team van The Mobile Company heeft de juiste expertise en drive.”

De app hebben wij samen ontwikkeld. Hoe ging dat?

Dat ging heel soepel. Het was ontzettend spannend om in de korte tijd die we voor onszelf hadden gesteld de app zo goed en stabiel mogelijk te maken. Het meest belangrijke was het vertrouwen in het team dat we het gingen redden. De ontwikkelaars zijn ware experts, hoogwaardige ingenieurs. Samen met jullie UX-team hebben we het mooi voor elkaar gekregen.

Waarom heb je gekozen voor The Mobile Company?

Ik wilde heel graag werken met een team dat veel ervaring heeft met apps. Men onderschat vaak de complexiteit van het ontwikkelen van mobiele applicaties. ‘Een appje’ hoor je dan wel eens in gesprekken. Ik wist wel beter: een goede app maken is ontzettend complex, kost veel aandacht, duidelijke prioriteiten en veel testen. Het team hier heeft de juiste expertise en drive.

Er zijn de laatste tijd veel concurrerende concepten gelanceerd. Hoe ga je daarmee om?

Dat is een grote uitdaging voor ons. Als start-up moeten we het opnemen tegen grote multinationals die binnenkomen. Tegelijkertijd zijn onze kleine schaal en lokaal karakter ook onze kracht. We gaan ons zo flexibel mogelijk opstellen tegenover marktontwikkelingen, de wensen en eisen van de gemeenten en de gebruikers. De duizenden Amsterdammers die inmiddels gebruik hebben gemaakt van onze dienst zijn voor ons het bewijs dat we iets goeds doen, een plekje hebben. Hier gaan we ons verder op focussen: elke stad is uniek.

What’s next voor FlickBike? Wat is je ambitie?

De ambitie is om het concept samen met gemeenten uit te bouwen naar een duurzame mobiliteitsoplossing – geïntegreerd met ander openbaar vervoer, en aangepast aan de wensen en eisen van inwoners in steden.


Meer weten?