Al sinds 2020 ontwikkelt The Mobile Company als digital partner van Oei, ik groei! de gelijknamige mobiele app. Met jaarlijks wereldwijd plusminus 1 miljoen downloads is Oei, ik groei! dé must-have app voor elke (nieuwe) ouder. De succesvolle app staat dan ook al jaren in de lijst van de bestverkopende apps ter wereld, en behaalde in haar bestaan al vele prijzen.

De Oei, ik groei! app kampte met een uitdaging: gebruikers van de app bleken in de App Store en Google Play Store voornamelijk geschreven reviews achter te laten wanneer zij de app met 1 ster hadden beoordeeld. Dit in tegenstelling tot de ratings zonder review, waar we met de app bijna de maximale score van 5 sterren behaalden.

De uitdaging

Onze hypothese is dat gebruikers die niet tevreden zijn met de app, eerder inhoudelijk van zich laten horen dan gebruikers die wél tevreden zijn met de app.

Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 90% van de ondervraagde consumenten online reviews leest alvorens het al dan niet overgaan tot een aankoop. Voor apps geldt een vergelijkbaar percentage: 7 op de 10 mensen leest tenminste één app review voor het installeren van een app voor iPhone of iPad. Voor een app als Oei, ik groei! zijn geschreven reviews daarom van groot belang. Oei, ik groei is namelijk een app waarbij de gebruiker al moet betalen voordat de app gedownload kan worden.

Maar hoe zouden we de gebruikers die tevreden zijn, kunnen motiveren tot het achterlaten van een geschreven review? Apple en Google bieden gebruikers al native oplossingen om ratings en reviews achter te laten, maar wanneer en hoe vaak dit wordt getoond hebben wij als ontwikkelaars weinig invloed op. Bovendien gebruikten we deze oplossingen al, zonder dat dit het gewenste resultaat opleverde.

We moesten iets anders proberen. Belangrijk was om eerlijk en transparant te blijven. Zo wilden wij wilden geen oplossing bedenken die eerst de ontevreden klanten eruit zou filteren. Volgens onze hypothese was dat ook niet nodig. De tevreden gebruikers waren er wel, ze lieten alleen nog niet van zich horen.

Onze oplossing

Vier weken nadat de gebruiker de app heeft gedownload, verschijnt een tekstveld waar we naar de ervaring van de gebruiker vragen. We hebben voor vier weken gekozen zodat we zeker weten dat de gebruikers de app volledig hebben kunnen ontdekken en daarom een goed onderbouwde mening kunnen geven.

Zodoende verschijnt er dan een tekstveld in de app waar we naar de ervaring van de gebruiker vragen. We hebben dit scherm neutraal gehouden zodat de gebruiker zich vrij voelde om ook kritisch naar ons te zijn. Nadat ze hun ervaring met ons hebben gedeeld bedanken wij ze hiervoor en vragen we of ze hun ervaring ook in de App Store en Google Play Store willen delen.

Om het laagdrempelig te houden, kan men met één tik op de knop de geschreven ervaring kopiëren en met een andere knop direct de pagina van Oei, ik groei! openen in de App Store en Google Play Store.

“Geschreven reviews worden vaker geplaatst wanneer men niet tevreden is. Maar dit geeft niet altijd een goed beeld van wat men echt vindt van jouw app. Door de review widget te implementeren, leren we niet alleen wat we kunnen verbeteren aan onze app, maar ook wat gebruikers aan de app waarderen. Dat is minstens zo belangrijk, en motiveert ons team enorm.”

— Menno van Driel | Brand Manager, Oei, ik groei!

De resultaten tot nu toe

Om de juiste conclusies te trekken, hebben we een analyse gemaakt van de geschreven reviews: van elke maand, tot een jaar terug. Toen de functionaliteit live ging, waren de resultaten direct meetbaar.

De resultaten van de eerste maand nadat de functionaliteit live ging:

  • Met een stijging van 82% realiseerden wij de grootste toename van geschreven reviews ten opzichte van de maand ervoor
  • In de App Store behaalden we de meeste reviews ooit in een maand tijd, namelijk 70. Het vorige record stond op 56 reviews
  • Ook hebben wij de hoogste gemiddelde beoordeling van de reviews geëvenaard (2,9 sterren)
  • In de App Store behaalden we zelfs een gemiddelde beoordeling van 3,1 sterren. Het vorige beste resultaat was 2,7 sterren

Aantal geschreven reviews per maand

De maand erop stond de functionaliteit een volledige maand live. In deze periode waren de resultaten nog indrukwekkender:

  • Opnieuw zagen we een enorme toename in geschreven reviews; een stijging van maar liefst 171%, ten opzichte van +82% in de afgelopen maand
  • Met 255 reviews in één maand tijd werd ook werd het record van 70 reviews in de App Store verpulverd
  • Deze maand behaalde de app de hoogste gemiddelde beoordeling op Apple met 3,8 sterren – en ook op Android met 3,4 sterren
  • Ook het vorige record van 46 5-sterren reviews werd verbroken. Met 162 5-sterren reviews behaalden we in één maand tijd meer positieve beoordelingen dan in de zeven maanden daarvoor gecombineerd
  • Naast de meeste 5 sterren behaalden we deze maand ook de meeste 4-sterren reviews ooit in een maand tijd

Gemiddeld aantal sterren van een review

Tenslotte hebben we ook gekeken naar de resultaten over de eerste 9 maanden sinds de release van de functionaliteit. En wat blijkt, ook op de langere termijn blijft het effect zichtbaar en blijft de nieuwe functionaliteit impact maken:

De afgelopen 9 maanden vs dezelfde periode een jaar terug

Aan de hand van bovenstaande resultaten kunnen we concluderen dat de functionaliteit een groot succes is. We hebben ons doel om meer geschreven reviews te behalen weten te realiseren. En onze hypothese dat de reviews aanzienlijk positiever zouden zijn als meer gebruikers van zich zouden laten horen is ook bevestigd.

Laat de gebruiker aan het woord

Bij The Mobile Company kijken onze teams van digitale experts altijd hoe zij jou kunnen helpen het meeste te halen uit jouw app. Wij werken nauw samen met onze klanten, om een diep begrip te ontwikkelen van hun digitale producten, de pijnpunten en de oplossingen die we stapsgewijs implementeren en testen om continu te leren en snel te itereren.

Wil jij de ratings en reviews van jouw app verbeteren en de feedback van gebruikers omzetten in een business driver? Neem snel contact op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.