Als op vrijdagmiddag 11 juni de telefoon gaat, zijn wij ons eigenlijk al aan het opmaken voor het weekend. Aan de andere kant van de lijn hangt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), die om acute capaciteit vraagt voor de ontwikkeling van een app.

In het ruim 20 jarige bestaan van The Mobile Company hebben wij veel voor de overheid gewerkt (o.a. de Belastingdienst en de Tweede Kamer). Het zijn doorgaans niet de projecten geweest die gekenmerkt waren door strakke deadlines en snelle besluitvorming.

Dat is ook wat wij de ambtenaar die ons benaderde vertelden toen hij uitlegde dat het om een extreem belangrijk project ging met een zeer krappe planning. Dit keer zou het anders gaan, legde hij uit, als wij konden aangeven wat we nodig zouden hebben om het voor elkaar te krijgen. Nadat ons is uitgelegd waar het precies om ging, begrepen we direct de urgentie en namen we de mooie uitdaging aan.

We hebben onze manier van werken uitgelegd, de voorwaarden vermeld hoe wij het voor elkaar zouden gaan krijgen en ruimte gemaakt in onze planning. De week erop zijn we direct van start gegaan met de ontwikkeling van de DCC Scanner App.

Alles werd vloeibaar

Deze DCC Scanner App is bedoeld voor vervoerders en transporteurs om Nederlandse reizigers van en naar Nederland te controleren op de dan geldende Europese vaccinatie- en reisregels. Alle Europese landen waren verplicht een dergelijke oplossing per 1 juli 2021 aan te bieden.

Binnen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was dit nog niet gerealiseerd. Wij hadden krap drie weken de tijd om de apps te ontwikkelen en goedgekeurd te krijgen bij Apple en Google voor lancering op 1 juli 2021.

Het ministerie kreeg gelijk. Vanwege de hoge urgentie werd alles vloeibaar bij de overheid. Binnen een dag was het contract ondertekend en waren beide teams gevormd. Ook werden gedurende het gehele ontwikkeltraject razendsnel cruciale besluiten genomen, teksten op tijd goedgekeurd en builds getest. Geen enkele deadline is niet gehaald.

Het was geweldig hoeveel energie er vrij kwam om dit samen voor elkaar te krijgen. En op 1 juli is daadwerkelijk de eerste versie gelanceerd. Inmiddels wordt de app door de meeste vervoerders gebruikt bij het inchecken van de reizigers in vliegtuigen, bussen en treinen.

Wederzijds vertrouwen

Dat dit is gerealiseerd is de verdienste van iedereen die er aan heeft meegewerkt. Bij IenW zitten doorgewinterde architecten, projectmanagers en inkopers die het onmogelijke voor elkaar gekregen hebben binnen hun organisatie. De ontwikkelaars van het Ministerie van VWS hebben ons geweldig geholpen met de technologie. En ons team heeft alles gegeven om dit project te laten slagen.

Het vertrouwen dat wij van het ministerie hebben gekregen was bewonderenswaardig en volgens insiders ook nog nooit vertoond. Het is met name ook gelukt omdat iedereen open stond om van elkaar te leren en te vertrouwen op ieders expertise.

Nieuwsgierig over wat er daadwerkelijk is ontwikkeld? Meer details over de oplossing zullen later worden gepubliceerd in onze nieuwsbrief en op onze website. Houd onze LinkedIn feed in de gaten of schrijf je in voor onze maillijst!

 

Verder praten?

Wil je verder praten over dit project en onze toekomstplannen? Neem snel contact op.