Wat hebben jouw app of website en een woning met elkaar gemeen?

Stel, je bent op huizenjacht en bezichtigt een woning. Dit doe je aan de hand van jouw persoonlijke checklist.

De inhoud van zo’n checklist verschilt per individu. Echter, er zijn ook enkele universele vraagstukken die zich in het brein van potentiële kopers afspelen. Zoals:

  • Zie ik mezelf hier wonen?
  • Zijn er gebreken?

Vooral het tweede vraagstuk is belangrijk als metafoor voor jouw merk. Want: de manier waarop wij ons laten beïnvloeden door gebreken in de kwaliteit van een huis is vrijwel gelijk aan hoe wij beïnvloed worden door gebreken in de kwaliteit van elk willekeurig product.

Klanten beoordelen de kwaliteit van jouw merk als een geheel, op alle gerelateerde elementen. En net als een huizenbezitter alle aspecten van de woning moet optimaliseren, zou elk merk hetzelfde moeten doen met haar digitale productportfolio.

De waarde van optimalisatie

Zet je niet of onvoldoende in op productoptimalisatie, dan loop je het risico dat jouw portfolio zorgt voor een negatieve klantperceptie van jouw merk. Jouw klant kan een slecht onderhouden product simpelweg niet negeren.

Probeer dit te voorkomen.

Hoe? Introduceer een optimisation heartbeat (design, development, marketing), met een vast ritme van activiteiten om de prestatie van jouw product of service (downloads, conversies, omzet) continu te verhogen.

“Zet je niet of onvoldoende in op optimalisatie, dan loop je een risico. Jouw klant kan een slecht onderhouden product simpelweg niet negeren.”

Dit vergt twee gewoonten:

  1. Prioritering van activiteiten. Je product verbeteren-om-het-verbeteren is geen winnende strategie. Waar je wél mee wint is: bepaal welke verbeteringen a) jouw einddoel dichterbij brengen, en b) in een vast ritme uit te voeren zijn. Deze activiteiten krijgen de hoogste prioriteit.
  2. Discipline van uitvoering. Om je product continu te kunnen verbeteren heb je tijd en capaciteit nodig. Wanneer je team de optimalisatie ‘erbij’ doet, dan gebeurt het op termijn niet meer. Zorg daarom voor een vaste discipline van uitvoering (wekelijks/maandelijks).

5 x continu verbeteren

In dit blog delen we 5 domeinen als basis voor een continue verbetering van je product. Samen vormen ze jouw optimisation heartbeat:

Optimisation heartbeat

1. Data

Data bepaalt de richting die je kiest voor het verbeteren van je product. Van uptime tot crashes, snelheid en responsiveness: je moet weten wanneer je product werkt, vertraagt ​​of faalt. Start simpel, en focus je op het meten van de kern. Deze ligt op het gebied van prestatie (performance metrics) en gebruik (gedrag, device, demografie).

2. Campagnes

Het tweede ritme betreft je campagnes. In-house of extern; jouw product heeft een dedicated product marketeer nodig. Deze marketeer lanceert elke x weken een nieuwe campagne, met nieuwe creatives, op de juiste platformen.

3. Conversie

Dit betreft de conversie van vooraf bepaalde doelen binnen je app of systeem. Let op: dit is een andere expertise dan het bedenken en uitvoeren van marketingcampagnes. Waar eerstgenoemde zorgen voor gekwalificeerde leads, zorgt de conversie-marketeer voor een hogere conversie van deze leads. Je kunt dit ook een A/B test- of experiment-ritme noemen.

4. Design

In samenwerking met je conversie-marketeer(s) verbeter je doorlopend het design van je product of app. Logisch, zegt iedere designer. Echter, in de praktijk draaien apps of andere digitale producten vaak jarenlang op het oorspronkelijke design, zonder enige optimalisatie. Dit kán werken (denk aan de UI van bijvoorbeeld Booking.com of Amazon), maar alleen wanneer je app dusdanig goed presteert en tractie genereert dat je jouw conversie redt met simpele design tweaks.

“In de praktijk draaien apps of andere digitale producten vaak jarenlang op het oorspronkelijke design – zonder enige optimalisatie.”

5. Development

Dit is de basis. Zonder een doorlopende technische optimalisatie is het lastig om de prestatie hoog te houden – laat staan je gebruikersaantallen.

Productoptimalisatie in de praktijk

Het bouwen van een digitaal product is een grote investering (zorg daarom altijd voor een goede business case). Wij zien regelmatig dat bedrijven een begroting opstellen tot de lancering van de app – herkenbaar bij grote (digitale) investeringen. Maar: om kwaliteit te waarborgen is een continue optimalisatie essentieel – simpelweg omdat er altijd optimalisatie nodig zal zijn.

Zit het optimaliseren van jouw digitale product niet in een vast ritme met een vaste budgettering? Grote kans dat er ook geen centrale eigenaarschap is belegd. En wanneer binnen een domein geen eigenaarschap met concrete KPI’s is belegd, dan zakt de tijdsinvestering tot het nulpunt.

Zorg voor een heartbeat

Na ruim 25 jaar ervaring in digital weten we: vaststellen dat organisaties succesvoller worden door hun producten continu te verbeteren is makkelijker gezegd dan gedaan.

Om klanten te helpen met deze uitdaging werken we bij The Mobile Company met cross-functionele optimalisatieteams. Elk team omvat de bovengenoemde disciplines, en zorgt samen met jou voor een consistente verbetering afgaande op de doelen die jouw product minimaal moet behalen op het gebied van:

  • Data analytics
  • Growth/Campaign marketing
  • Conversion marketing
  • UX/UI design
  • Development (front-end + back-end)

Samenvattend: wat is een optimisation heartbeat?

Een werkwijze

Een optimisation heartbeat biedt jou de juiste middelen om non-stop nieuwe kansen te identificeren en groei te versnellen. Voor elk onderdeel van het project, en in elke fase van de productontwikkeling.

Een ontwikkelproces

Een optimisation heartbeat zorgt voor structuur en transparantie, en daarmee voor controle over de (door)ontwikkeling van jouw product.

Een groeistrategie

Een optimisation heartbeat betekent continu streven naar de optimale klantervaring en merkbeleving, als basis voor een duurzame groei van jouw business.

Wil je direct aan de slag?

Wil je de prestaties van jouw digitale product boosten en je business transformeren? Wij kunnen je helpen. Neem snel contact op.

Meer interessante artikelen over digital? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.