De meest gestelde vragen aan het begin van elke digitale productreis zijn waarschijnlijk: is het haalbaar, wanneer en hoeveel gaat het kosten?

De antwoorden op deze vragen zijn waarschijnlijk nog meer vragen, maar het moeten wel de juiste zijn. Het verzamelen van informatie om duidelijkheid te bieden over mogelijkheden, tijdlijnen en budget vereist technische expertise, relevante ervaring en een andere belangrijke eigenschap – discipline.

George Washington zou eens hebben gezegd: “Discipline is de ziel van een leger. Het maakt kleine aantallen formidabel; verschaft succes aan de zwakken en achting aan allen.”

En hoewel een leger misschien overdreven klinkt om een app te bouwen, klopt het gevoel. Discipline moet centraal staan in elk project, vanaf het allereerste begin, via elke hobbel in het leveringstraject tot het eindproduct.

“Wat wij brengen is structuur en controle om de visie van de klant te definiëren en tot leven te brengen,” legt Greg Robinson, Operations Director van The Mobile Company’s moedergroep Apadmi, uit. “De meeste klanten hebben een idee van wat ze willen doen, maar nog geen project. En daar kunnen we bij helpen.

“Het gaat om het beoordelen van een doelstelling, een bedrijfsbehoefte, een klantwens, dit om te zetten in een oplossing en vervolgens onze vaardigheden en processen gebruiken om het te realiseren. We nemen een team van getalenteerde deliverers, ontwerpers en ontwikkelaars, leggen hen een duidelijke uitdaging voor en creëren vervolgens een gedisciplineerd kader dat hen in staat stelt om te leveren.

“We denken graag dat we een energieke en disruptieve aanpak brengen in onze partnerschappen. Wij vullen hun bestaande teamstructuur aan, en zorgen ook voor de capaciteiten om het project harder en sneller te runnen dan zij intern of met hun andere grote IT-leveranciers zouden hebben gedaan.”

Falen is schering en inslag

Het proces moet niet-onderhandelbaar zijn, vooral omdat het hoge percentage mislukte projecten een duidelijke waarschuwing is voor hoe makkelijk het mis kan gaan. Hoewel dit CHAOS-rapport van de Standish Group uit 2015 stamt, suggereert het dat slechts 29% van de gemeten projecten succesvol is.

“Een echte uitdaging is dat de focus onvermijdelijk op het einddoel komt te liggen en men niet naar het project zelf kijkt,” vervolgt Greg. “Het aantal projecten dat niet aan de absolute eisen voldoet, is schrikbarend hoog.”

Het zetten van de juiste stappen, beproefd door een schat aan ervaring, is de beste manier om een platform voor succes te bouwen. De verwarring en vragen aan het begin kunnen worden voorkomen door de zaken op te splitsen.

Dat betekent: zorgen dat iedereen weet wat de eisen zijn en welk product er wordt gecreëerd. En het vervolgens in kaart brengen in termen van doelen, mijlpalen, succescriteria, wie de eindgebruiker is en wat diens ervaring zal zijn.

Draai niet om de hete brij heen

Greg vervolgt: “Je moet iedereen meenemen op een reis, ook klanten en projectteams. En je moet dat doen in definieerbare stukken werk zoals het moet worden opgeleverd, niet per se zoals het in hun hoofd zit.

“Het idee moet in de ontdekkingsfase worden opgesplitst in hanteerbare blokken – en wij staan absoluut op het uitvoeren van deze fase – waarbij het naar zijn onderdelen wordt opgesplitst. Wat betekent het voor de consument, voor het bedrijf, en wat zijn voor beiden de voordelen? Het gaat erom het van een idee naar het beginpunt te brengen, te bouwen en daarna te ondersteunen.”

Het doel van elk ontdekkingsproces moet een balans zijn tussen het verkennen van het mogelijke en de dingen tastbaar houden. De clue zit in de naam – teams proberen met succes de behoeftes te ontdekken en zicht te geven op de taak die voor hen ligt.

Risico’s beperken

De output kan een scope, een productstrategie of zelfs een proof of concept zijn. Het punt is dat het waarde moet opleveren voor de klant door te onderzoeken wat er gebouwd moet worden, wanneer en in welke volgorde. Wat gaat de meeste waarde opleveren op de veiligste en snelste manier?

“Deliverables kunnen bestaan uit een sitemap, wireframes, een ontwikkelplan, data output,” zegt Greg. “Of het kan gaan over timing en een sprintplan – wat is de cadans, wat gaat er gebeuren er in elke sprint, wat is er nodig van de klant.

“In wezen geldt: hoe gedisciplineerder we kunnen zijn bij het verzamelen van informatie, hoe beter we in staat zijn risico’s te beheersen. Sommige risico’s zijn onvermijdelijk. Sommige zijn te groot en er is geen manier om ze te beperken. Maar zichtbaarheid betekent dat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over de richting van het project.”

Zo snel mogelijk gaan

Tijdsdruk bij projecten is onvermijdelijk. Er wordt verwacht dat de wereld van MVP’s en MLP’s (minimum loveable, in plaats van alleen levensvatbare, producten) betekent dat teams sneller moeten kunnen werken, maar het juiste tempo aanhouden is cruciaal.

“Projecten kunnen veel weg hebben van een race met drie benen,” zegt Greg. “Ga je op topsnelheid, dan zijn de dingen gehaast, hectisch en is de kans groter dat je fouten maakt.

“Er is een uitdrukking van de US Navy Seals die als volgt gaat: langzaam is soepel en soepel is snel. Het punt is dat langzamer werken je juist helpt om sneller te gaan. Omdat dingen meer doordacht en gecoördineerd zijn en je de touwtjes in handen moet hebben om dat in goede banen te leiden.”

En zo zijn we weer terug bij militaire referenties en discipline. George Washington zou het goedkeuren.

Dit artikel is onderdeel van onze blogserie ‘Klaar voor succes: 5 manieren waarop technologie jouw bedrijf vooruit kan helpen’.

Meer weten?

Als jij hulp of ondersteuning nodig hebt op een van de bovenstaande punten, dan horen we graag van jou. Of kom hier meer te weten over het werk dat we doen.