Ieder jaar verheugt de wereld zich op Google’s I/O conferentie in mei, en op Apple WWDC in de maand erna. Ook 2018 bracht ons veel nieuws. Van Android P tot iOS 12 en van AI tot AR – de 10 highlights op een rij.

Google I/O 2018

1. Sneller slim met Google’s ML Kit

Tijdens I/O 2018 onthulde Google ML Kit, een nieuwe SDK die ontwikkelaars helpt AI-features snel te integreren in Android en iOS apps. De modellen ondersteunen tekst- en gezichtsherkenning, barcodescanning, smart reply en meer. Met machine learning worden veel interessante use cases mogelijk, en ML Kit maakt het nog makkelijker AI te benutten in bestaande en nieuwe apps.

2. Android P: nieuwe navigatie en Dashboard

Met Android P zegt Google de vertrouwde navigatie met drie knoppen gedag. Interacties als wisselen tussen apps voer je voortaan uit met gebaren die doen denken aan de iPhone X. Android P geeft de voorkeur aan gebaren boven virtuele buttons, wat multitasking makkelijker maakt. Ook is er een nieuw Dashboard dat laat zien hoe je jouw tijd op je toestel doorbrengt, en de optie om tijdlimieten voor apps in te stellen.

3. Duplex AI wordt meer menselijk

Mogelijk hét hoogtepunt van I/O 2018: Duplex, Google’s levensecht klinkende AI-assistent. CEO Sundar Pichai demonstreerde hoe Duplex telefonisch een afspraak boekte in een gesprek dat met gemak voor twee personen kon doorgaan. Onlangs is Google begonnen Duplex publiek te testen met een selecte groep testers en bedrijven.

4. Augmented Reality in Google Maps

Google zet verder in op augmented reality – in dit geval met een nieuwe feature die Google Maps en Street View combineert met visuele locatietechnologie en je smartphone-camera om jou live te helpen navigeren. Hiermee laat Google zien dat er een hoop potentie in AR zit die bedrijven nog maar net zijn begonnen te ontdekken.

5. Assistant in Google Maps

Meer nieuws over Google Maps: deze zomer komt Google Assistant naar de navigatie in Maps op iOS en Android, een stap naar verdere personalisatie van de app en betere aanbevelingen. Met de integratie kun je Assistant vragen om je ETA te delen terwijl je rijdt, tekstberichten versturen en informatie opvragen – alles zonder je telefoon aan te raken en direct vanuit de app.

GOOGLE ASSISTANT
FACTS & FIGURES 2018

500 miljoen toestellen inclusief Assistant
5.000 smart home devices ondersteund door Assistant
40 verschillende automerken met Assistant in de auto
30 talen in 80 landen beschikbaarheid Assistant eind 2018


Apple WWDC 2018

1. Meer gemak met Siri Shortcuts

Shortcuts is Apple’s nieuwe feature waarmee je eigen spraakopdrachten aan Siri kunt toevoegen. Voorbeeld: één shortcut die je alarm aanzet, je koffie bestelt en je vertelt waar de files zijn. Ook kan Siri snelkoppelingen naar acties in je app voorspellen, en suggesties doen aan je gebruikers.

De voice commands koppel je aan je app via Search Donations. Je bepaalt welke acties relevant zijn voor de user, en je app geeft deze acties als snelkoppelingen door aan Siri. Shortcuts gaat apps van derde partijen ondersteunen, wat bedrijven veel kansen biedt hun apps slim te integreren in het dagelijks leven van gebruikers.

2. ARKit 2 wordt realiteit

Met ARKit 2 investeert Apple verder in augmented reality. Denk aan betere face tracking, de Measure app en het USDZ-format dat het makkelijker dan ooit maakt om AR-objecten in iOS te integreren. 3D objectdetectie in ARKit 2 laat gebruikers echte objecten scannen en opnemen in de augmented reality van je app.

Ook in ARKit 2: multiuser AR die app-gebruikers samenbrengt in gedeelde AR-ervaringen – van gamen tot groepssamenwerking en meer. Persistente AR laat je sessies opslaan om later op hetzelfde punt te starten.

3. Externe apps in CarPlay

Met de komst van iOS 12 gaat CarPlay voor het eerst externe navigatie-apps als Google Maps ondersteunen. Volgens experts een mogelijke stap richting support voor nog meer auto-georiënteerde apps. Flitsmeister liet al weten interesse te hebben in het ontwikkelen van een CarPlay-variant van de app.

4. Slimmere notificaties

Notificaties krijgen een flinke opfrisbeurt in iOS 12. Zo worden meerdere meldingen per app voortaan gegroepeerd. Verder voegt Apple een button toe om notificaties vanaf het vergrendelscherm te beheren. Met Instant Tuning laat je meldingen stil naar je notificatiecentrum afleveren. Kritische alerts zijn notificaties die je altijd ontvangt, ook in de ‘niet storen’ modus.

App-extensies met meldingsinhoud ondersteunen in iOS 12 aangepaste gebruikersinteractie (Interactive Controls). Vraagt de content van je notificaties om interactie? Voeg dan custom bedieningselementen als buttons en schakelaars toe voor meer gebruiksgemak.

5. iOS 12: performance voorop

Met iOS 12 richt Apple zich sterk op performance, specifiek op oudere toestellen. Installeer je iOS 12 op een iPhone 6 Plus, dan starten apps 40% sneller en open je de camera 70% sneller, terwijl het toetsenbord 50% sneller tevoorschijn komt. iOS 12 wordt beschikbaar voor alle toestellen die al op iOS 11 draaien.

FACTS & FIGURES 2018

 1,3 miljard actieve toestellen in februari
500 miljoen App Store bezoekers per week
350 miljoen apps in Swift
81% gebruikers met nieuwste iOS versie


Meer weten?

Klaar voor de toekomst? Bekijk ons werk voor de mooiste merken van de Benelux,
en neem snel contact op.