Tenderexpert ITC Groep is opgericht in 2013, telt 32 medewerkers en werd in oktober van dit jaar een FD Gazelle. Wij spraken mede-eigenaar Arjan van Leest over de rol van mobiel in de winnende strategie, de vernieuwde Omgevingsapp, ons partnership en de toekomst.

Arjan, welke diensten bied je aan met ITC Groep?

We zijn gespecialiseerd in aanbestedingen voor de bouw en zorgen ervoor dat bouwbedrijven opdrachten winnen. Als voorbeeld: stel dat de gemeente Amsterdam een brug wil laten bouwen. Dat wordt aanbesteed, en hier moet een plan voor komen. Met een goed plan heb je een grote kans dat je de tender wint. Die plannen maken wij.

Wat doen jullie verder?

We helpen aannemers met het omgevingsmanagement. Nadat een project wordt gewonnen, moet het worden uitgevoerd. Het managen van de impact op de omwonenden is daarbij belangrijk. Een omgevingsmanager communiceert over het project met belanghebbenden. Dat kan op verschillende manieren: per brief, via een website, face-to-face. En ook met behulp van een app.

In welke markten zijn jullie actief?

We zijn actief in de bouwsector. De markt omvat infrastructuur, gebouwen (scholen, kantoren en winkelbedrijven) en projecten in groenonderhoud. In Nederland is 50% van de aanbestedingen bouwgerelateerd.

ITC Groep

Welke rol speelt mobiel in jullie visie en strategie?

Een app is een goede manier om de belanghebbenden in het project snel en proactief te informeren. Normaal gesproken krijg je als omwonende een brief van de gemeente, maar die kun je kwijtraken of je belt niet omdat de drempel te hoog is. De app werkt drempelverlagend en legt een directe link met de betrokkenen, waardoor je heel actueel kunt informeren. Onderzoek wijst uit dat mensen veel meer tevreden zijn als ze weten wat er speelt.

En in de tenderfase?

Plannen worden becijferd aan de hand van onderdelen die gemeentes waardevol vinden. Denk daarbij aan zaken als duurzaamheid, overlast en risicomanagement. Wie het hoogste cijfer krijgt, wint. Onze app, de Omgevingsapp, staat meestal in het plan en je krijgt er punten voor. Met de app kun je dus ook een tender winnen.

Er was al een app voor iOS en Android. Wat was de reden om opnieuw te beginnen?

De huidige Omgevingsapp is gebouwd op het platform van AppMachine. Voorheen kon je met een beetje handigheid een app in elkaar zetten met behulp van commerciële sjablonen. Dit jaar heeft Apple hier een streep doorheen gezet. Apps die zo zijn ontwikkeld, worden voortaan geweerd uit de App Store en dus moet iedereen professioneel een app laten bouwen.

“Belangrijk was de goede prijs-kwaliteitverhouding, het wegnemen van onzekerheden en het gevoel bij het bedrijf. The Mobile Company is lekker fris en innovatief. Er is ruimte voor overleg. Het feit dat ook het technische verhaal goed op orde was, zorgde snel voor vertrouwen.”

En toen?

We gingen op zoek naar een appontwikkelaar en wilden het meteen goed doen: een goed design, opties om de app later uit te breiden en de mogelijke risico’s in beeld krijgen. Als je een app bouwt en er moet later veel aan worden veranderd, lopen de kosten op. Hier is veel rekening mee gehouden.

Waarom hebben jullie gekozen voor The Mobile Company?

Een combinatie van factoren. Belangrijk was de goede prijs-kwaliteitsverhouding, het wegnemen van onzekerheden en het gevoel bij het bedrijf. The Mobile Company is lekker fris en innovatief. Je kunt met elkaar in gesprek gaan wanneer de behoefte er is, er is ruimte voor overleg. Appontwikkeling is voor mij een nog onbekende markt, en het feit dat ook het technische verhaal goed op orde was, zorgde snel voor vertrouwen.

Hoe gingen we van start?

Met een gesprek met de projectmanager, waarin we hebben nagedacht over de planning. Daarna deden we een Design Workshop. Innovatief en inspirerend, een goede manier om samen tot ideeën te komen.

De vernieuwde Omgevingsapp komt binnenkort op de markt. Waar ligt de kracht?

Het mooie van de nieuwe app vind ik dat het zo weinig mogelijk knoppen heeft, wat de app heel toegankelijk maakt. Daarin ligt de onderscheidende waarde. Hoe kunnen we de app zo laagdrempelig en gebruiksvriendelijk mogelijk maken? Het team heeft daar goed over nagedacht.

Tot slot: wat zijn de toekomstplannen? Wat gebeurt er na de release?

We gaan ons richten op de verkoop van de nieuwe Omgevingsapp aan klanten. Verder onderzoeken we de ontwikkeling van een andere nieuwe app, de Veiligheidsapp. Hoe meer meldingen managers krijgen, hoe meer mogelijkheden ze hebben hier iets mee te doen. Met de Veiligheidsapp maak je een foto en een melding met behulp van de meldingsknop, en voorkom je gevaarlijke situaties. Met deze app bereiken we naast de bouw ook andere sectoren.

Om onze apps duidelijk in de markt te zetten hebben we een nieuwe bv opgericht: House of Apps. Naast de Omgevings- en de Veiligheidsapp willen we met dit bedrijf in de toekomst nog meer soorten apps gaan verkopen aan verschillende bedrijven.