Zeg je Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, dan zeg je Kwaliteitsregister V&V. Afgelopen jaar bundelden wij de krachten in de digitale transformatie voor betere zorg. We spraken Efraim Delies, Adviseur ICT, over het Kwaliteitsregister als mobiele app, de ontwikkeling en onze samenwerking. 

Hi Efraim, hoe zou je V&VN omschrijven in één tweet?

V&VN is met 90.000 leden de grootste beroepsvereniging van Nederland. Wij zijn er voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.

Wat is jullie missie, en doelgroep?

Wij stellen onze beroepsgroepen in staat hun beroep met trots, passie en professioneel uit te oefenen.​ Onze doelgroep omvat verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten, samen de grootste beroepsgroep van Nederland.

Het Kwaliteitsregister is een begrip in de zorg. Vertel er eens iets over?

Het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden is een online registratiesysteem. Verpleegkundigen en verzorgenden leggen hier vast wat ze doen aan deskundigheidsbevordering. In samenspraak met betrokkenen heeft de beroepsgroep een standaard opgesteld. Beroepsbeoefenaars kunnen zich aan deze standaard spiegelen om te zien of ze voldoende bekwaam zijn. Als je bent ingeschreven in het Kwaliteitsregister V&V kun je inloggen om een persoonlijk dossier aan te leggen. In dat dossier leg je zowel geaccrediteerde scholingen als overige deskundigheidsbevorderende activiteiten vast.

Waarom is het zo belangrijk deskundig te zijn en te blijven?

Het Kwaliteitsregister V&V is een aanvulling op de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG). Het BIG-register stelt voor herregistratie een kwantitatieve eis: verpleegkundigen moeten in vijf jaar tijd een bepaald aantal uren werken om in aanmerking te komen voor herregistratie. Heb je niet of onvoldoende gewerkt, dan kom je in aanmerking voor herregistratie door aan de scholingseis te voldoen. Werkervaring alleen is niet genoeg om patiënten en cliënten deskundig te kunnen helpen en kwaliteit te kunnen garanderen. Om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen binnen hun eigen vak moeten verpleegkundigen en verzorgenden actief werken aan deskundigheidsbevordering.

Wat was de reden om het register toegankelijk te maken via jullie nieuwe app?

Heel simpel: onze leden vroegen erom. In de afgelopen jaren werd de vraag naar een makkelijke manier om het portfolio bij te houden steeds vaker gesteld. Na een project om de desktop-ervaring te verbeteren was een app een logische volgende stap. Dat werd de Kwaliteitsregister V&V app. Best spannend, want we hadden nog nooit een app gemaakt.

Wat is jullie strategie voor de Kwaliteitsregister V&V app?

De huidige app zal in de komende jaren evolueren. Hoe precies weten we nog niet en laten we vooral afhangen van de wensen van onze leden. Ook de meeste specificaties van de huidige app zijn 100% door de leden bedacht.

Wat is volgens jou de kracht van deze app?

De kracht van de app is dat hij snel, overzichtelijk en simpel in gebruik is en natuurlijk altijd bij de hand!

Waarom kozen jullie voor The Mobile Company als mobile partner?

In de leverancierselectie hebben we een aantal app ontwikkelaars gesproken. De gesprekken met The Mobile Company waren heel prettig en vooral de voorgestelde aanpak van het project sprak ons erg aan. Ook zagen we overeenkomsten tussen V&VN en jullie reeds bestaande klanten als de ANWB en OHRA. De combinatie van deze factoren gaf de doorslag.

Wat kun je vertellen over de ontwikkeling? En de samenwerking?

We hebben de app onder behoorlijk hoge tijdsdruk gemaakt. Vooral in het begin waren er wat uitdagingen. De app moest communiceren met twee verschillende andere systemen. Dat gaf behoorlijk wat complexiteit. Jullie expertise op koppelgebied heeft ervoor gezorgd dat de app naadloos aansluit bij de reeds bestaande systemen. Ook de aandacht voor de klant naast het ‘harde’ ontwikkelen hebben wij zeer gewaardeerd. De posters na de Solution Design Workshop, de kist met fruit en de taart! Hiermee werd getracht de gehele organisatie mee te nemen in de ontwikkeling van de app, en dat is goed gelukt.

Jullie trapten af met een Solution Design Workshop. Hoe ging dat?

De Solution Design Workshop vind ik een goed concept om de leverancier en de klant in één middag op één lijn te krijgen. Wij hebben het als een vliegende start ervaren. In één dagdeel kenden jullie de ins en outs van het register en hielpen ons na te denken over de belangrijkste functies van de app. Achteraf gezien was het mooi geweest hier een aantal actieve leden bij te betrekken, maar door de korte tijdsplanning is dat deze keer niet gelukt.

De Kwaliteitsregister V&V app ging eind april live. Hoe was de lancering?

Met de lancering hebben we breed uitgepakt. Uiteraard hebben we er ruchtbaarheid aan gegeven via onze social media. Ook lieten we een kort promofilmpje maken. En in ons magazine hebben we een paginagrote advertentie geplaatst. We ontvingen veel positieve reacties. Naast het doel om de huidige gebruikers meer gemak te bieden, behaalden we ook een niet gesteld doel: nieuwe gebruikers aantrekken.

Hoe gaan jullie om met feedback van gebruikers?

In de beginfase hebben we de feedback en support voor de app vanuit het projectteam afgehandeld. Inmiddels wordt dit grotendeels gedaan door onze klantenservice. Uiteraard blijven we naar onze gebruikers luisteren en we hebben alweer een aardige lijst opgebouwd van wensen voor uitbreidingen of verbeteringen.

Wat staat er op de agenda voor de toekomst?

We ontwikkelen de app continu door en willen sowieso twee keer per jaar een grote update doen. Verder zijn we momenteel bezig met het creëren van een social platform voor onze leden. Het is goed mogelijk dat we functionaliteiten uit dit platform in de toekomst gaan integreren in de app.