Mindfulness en yoga. De afgelopen jaren duiken ze overal op: op kantoor, in de sport, gezondheidszorg en in de ouderenzorg. Mindfulness gaat over aandacht en je bewust zijn van het nu om je volledige aandacht te kunnen geven. Yoga biedt je lichaam onder andere de mogelijkheid om beter om te gaan met spanning.

Een van de sectoren die met veel te hoge stresslevels kampt is het basisonderwijs, en juist hier kunnen technieken en vaardigheden uit mindfulness en yoga van enorme waarde zijn. Want als kinderen minder stress voelen, worden ze slimmer en gelukkiger. Ze nemen meer kennis op en zijn creatiever. En juist daar wil Stichting Super Chill aan bijdragen. In de afgelopen maanden werkten wij nauw samen met de stichting en het bureau Edenspiekermann aan de gelijknamige technische oplossing die op scholen kan worden ingezet.

Fijne tool voor minder stress en meer focus

Via de Super Chill app met oefeningen, gebaseerd op mindfulness- en yogatechnieken, krijgen onderwijzers een fijne tool in handen die naadloos past in de schooldag. 71% van de leerkrachten die de app gebruikt ervaart zelf minder stress en 62% ervaart meer focus in de klas na gebruikt van de app.

Daarnaast krijgen leerlingen laagdrempelig toegang tot sociaal- emotionele vaardigheden die gepaard gaan met mindfulness en worden creativiteit, energielevels en concentratie geboost door speelse yoga oefeningen. Zo leert een nieuwe generatie beter omgaan met zichzelf en elkaar, leren ze makkelijker en wordt hun creativiteit en innovatief denken gestimuleerd - allemaal vaardigheden die enorm belangrijk zijn voor de wereld van vandaag en morgen.

Gemaakt met en voor het onderwijs

De app is samen met meer dan 100 leraren gemaakt, dus sluit volledig aan bij momenten die ze tegenkomen op een schooldag. Leerkrachten kunnen de app inzetten om de dag te starten, stressmomenten op te vangen of de klas een oppepper of juist ontspanning te bieden als de concentratie ver te zoeken is.

Reële behoeften van leerkrachten en kinderen zijn (en blijven) het fundament van de app. Daardoor kunnen de oefeningen snel een natuurlijk onderdeel worden van de dagelijkse routine op school. Zo kost het leraren geen extra tijd en kan het ze zelfs wat extra tijd opleveren. De app is te gebruiken op mobiele telefoons en tablets én is met één druk op de knop te koppelen aan elk digibord in ieder klaslokaal.

Om de effectiviteit van de oefeningen en de uitwerking in de klaslokalen te blijven verbeteren is er in september 2021 ook een wetenschappelijk onderzoek gestart in samenwerking met het onderzoekscentrum Urban Mental Health, een interfacultair zwaartepunt binnen de Universiteit van Amsterdam. Via deze samenwerking en het onderzoek dragen we stapje voor stapje steeds verder bij aan de mentale gezondheid en het welzijn van onze kinderen.

Meer weten over Stichting Super Chill en waar je de app kunt downloaden? Klik hier: https://superchill.org/ons-platform/.

Nieuwsgierig naar onze samenwerking met Super Chill? Meer informatie over deze oplossing publiceren wij binnenkort op onze website. Houd ons in de gaten op LinkedIn of schrijf je in voor onze maillijst!

Verder praten?

Wil je verder praten over dit project en onze toekomstplannen? Neem snel contact op.