Een groot deel van het oplossen van technologische problemen draait om het evenwicht tussen winst op de korte termijn en succes op de lange termijn. Hoe maak je de problemen met jouw tech stack beter beheersbaar, en waar start je? Wij onderzoeken en geven tips.

Onderliggende problemen met technologie kunnen een tikkende tijdbom zijn voor een bedrijf, waarbij tijd het sleutelwoord is.

De wrijvingsloze wereld van sterk verbeterde digitale klantervaringen betekent dat bedrijven onder tijdsdruk staan om snel resultaat te leveren. Extern door hun klanten, en intern door leiders.

Dit fascinerende artikel van Richard Fisher van de BBC suggereert dat de mensheid vastzit in kortetermijndenken. Richard schrijft: “Je ziet kortetermijndenken in het bedrijfsleven, in populistische politiek en in ons collectieve falen om langetermijnrisico’s aan te pakken, zoals klimaatverandering, pandemieën, kernoorlog of antibiotica-resistentie.”

Het doel van dit artikel is niet te suggereren dat technologie het tegengif is. Maar het zet wel de toon voor de noodzaak om zowel naar het verleden als naar het heden te kijken.

“Klanten komen vaak bij ons voor hulp bij technologische problemen die snel moeten worden opgelost,” zegt Marcus Hadfield, de Chief Strategy Officer van The Mobile Company’s moederbedrijf Apadmi. “Of het nu gaat om het repareren van een bestaand product of het aanpakken van een zakelijke uitdaging, dit doen zonder een blik op de lange termijn is gevaarlijk.”

Een punt van verschil hebben

Hoe kom je nu over die hindernis heen? Beginnen bij het resultaat en vervolgens tot een oplossing komen om dat resultaat te bereiken klinkt eenvoudig genoeg, maar dat vereist bekwaamheid, ervaring en de zo belangrijke factor: tijd.

“Het toepassen van strategisch denken op ons technisch erfgoed geeft ons een interessant punt van verschil,” vervolgt Marcus. “Wij begrijpen de klant en brengen ervaring uit verschillende achtergronden samen. En het kunnen afstemmen van inzichten met de beste technische breinen tilt de zaken naar een ander en zelfs meer waardevol niveau.”

“We proberen altijd de behoeften op het gebied van business en marketing te combineren met een aanpak voor technologie en strategie die ook echt kan worden geleverd. Het heeft weinig zin om een oplossing aan te bevelen die je vervolgens niet kunt implementeren.”

Een langzame start om snel te gaan

Snel waarde creëren kan betekenen dat je op de rem moet trappen. Om de juiste strategische aanpak te ontwikkelen, moet de tijd worden genomen om de juiste vragen te stellen.

Het startpunt moet een volledige audit zijn van de huidige technologische stack. Maar daarbij moet ook rekening worden gehouden met de bredere bedrijfsbehoeften en commerciële uitdagingen. Niet alleen in termen van impact op de inkomsten maar ook van het beschikbare budget. Dat proces kan worden geleid door de volgende drie kernvragen:

  1. Wat probeert de klant te bereiken?
  2. Wat is de bedrijfswaarde?
  3. Hoe kan technologie deze twee zaken faciliteren?

De antwoorden op deze vragen maken het mogelijk een baseline te creëren voor de verwachtingen omtrent het project. Dit helpt ook om kerncomponenten te identificeren die kunnen worden verbeterd om de grootste impact te maken, en hoe ze afzonderlijk kunnen worden bewerkt met minimale verstoring.

“Wanneer ze goed zijn uitgevoerd, kunnen verbeteringen aan de tech stack uitdagingen op een aantal gebieden aanpakken,” aldus Marcus. “Of het nu gaat om operationele problemen, inefficiënties, veranderende behoeften of simpelweg een update. De gewenste output moet duidelijk worden geïdentificeerd, geprioriteerd en overeengekomen binnen het bedrijf.

“Elke audit, onderzoek of ontdekkingsproces moet een overzicht geven van de kosten, timing en scope, die niet alleen kan worden gebruikt om een project op te starten, maar ook om duidelijkheid te bieden over wat de bestemming is.”

De uitkomsten kunnen ook worden gebruikt om zekerheid te creëren die bredere belanghebbenden helpt te informeren. Of indien nodig, een business case helpt te maken voor een grotere revisie.

Tech tips

Een consultatieve benadering van een uitdaging betekent dat je meerdere oplossingen voor hetzelfde probleem moet overwegen. Of het nu gaat om een bredere platform-update die integratie met bestaande systemen vereist, of het koppelen van een CRM-tool om push- of in-app meldingen te verwerken, meestal is er meer dan één manier om dingen gedaan te krijgen.

Een effectieve manier om snel te handelen kan bestaan uit het gebruik van bestaande platforms die een klus veel sneller kunnen klaren dan te proberen een eigen platform te bouwen.

Marcus legt uit: “We kijken altijd naar de meest efficiënte manier om een oplossing te realiseren. Soms kan dit betekenen dat we bestaande off-the-shelf software gebruiken, in plaats van altijd vanaf nul te moeten bouwen. Dat helpt niet alleen om de kosten te drukken, maar zorgt vaak ook voor een betere ervaring.

“Onze case studies laten zien dat we altijd de juiste oplossing hebben gevonden en deze met passie tot een goed einde hebben gebracht. Wij zullen de oplossing onderzoeken en aanbevelen die voor ons en voor jou de juiste is, zowel voor de korte als de lange termijn.”

Dit artikel is onderdeel van onze blogserie ‘Klaar voor succes: 5 manieren waarop technologie jouw bedrijf vooruit kan helpen’.

Meer weten?

Als jij hulp of ondersteuning nodig hebt op een van de bovenstaande punten, dan horen we graag van jou. Of kom hier meer te weten over het werk dat we doen.