Volgens Statista werd in 2018 52,2% van al het online verkeer wereldwijd gegenereerd via mobiele telefoons. Wat staat de mobiele industrie te wachten in 2019? In dit artikel delen wij onze 9 grootste voorspellingen voor dit jaar en waarom deze trends belangrijk kunnen zijn voor jouw business.

 

1. Data bepaalt jouw businessmodel

Wat gebeurt er in 2019?
In 2019 zullen bedrijven zich extra moeten focussen op de data die ze in hun bezit hebben en bepalen hoe ze dit zo slim mogelijk kunnen benutten in de ontwikkeling van hun businessmodel, of compleet nieuwe modellen. Een paar voorbeelden:

  • Een vervoersbedrijf maakt op een traditionele manier omzet door geld te vragen om een persoon van A naar B te vervoeren. Wat als dit bedrijf een slim systeem – bijvoorbeeld een mobiele app – implementeert en data-elementen met elkaar verbindt? Plots wordt de data van primaire waarde – en niet langer de traditionele dienstverlening. De organisatie weet namelijk al waar de passagiers vandaan komen, waar ze heen gaan en zelfs hoe laat ze dat doen. Door deze unieke data te visualiseren en te verkopen aan andere bedrijven die daarmee bijvoorbeeld gericht passagiers benaderen, wordt dit als businessmodel waardevoller dan traditioneel personenvervoer.
  • Een ander voorbeeld: John Deere, traditioneel een organisatie die landbouwwerktuigen vervaardigt. Nu voegt John Deere sensoren toe aan hun uitrusting om landbouwers tal van nieuwe diensten aan te bieden – met behulp van big data. Denk daarbij aan wagenparkbeheer, brandstofbesparing en vermindering van de stilstandtijd. John Deere combineert dit met andere relevante data (gegevens over het weer, gewassen, bodem etc.) en biedt de informatie aan via het online platform en de iPad- en iPhone-app. Het resultaat: enorme unieke datasets die de landbouw wereldwijd revolutionaliseren en voor John Deere een compleet nieuwe (en lucratieve) bron van inkomsten zijn.

Samengevat: het concept van data management zal in 2019 en erna een nog belangrijker gebied worden om in te investeren en toenemend onmisbaar worden voor duurzaam succes.

 

2. Behavioural biometrics wordt de standaard in mobile security

Beveiliging en privacy zijn een blijvend hot topic, vooral na de reeks datalekken in 2018. Fraudegevoelige apps lopen steeds meer risico om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Nieuwe aanvalsmethoden hebben het klassieke ‘gebruikersnaam-wachtwoord’-systeem overbodig gemaakt. Zelfs de meer beveiligde, maar voor huidige begrippen relatief basale, twee-factor-authenticatie lijkt onvoldoende, omdat hackers manieren hebben gevonden om gebruikers te misleiden tot het invoeren van toegangscodes in valse gebruikersinterfaces.

Een basisvoorwaarde voor een goed werkende app wordt dan ook de aanwezigheid van meerdere beveiligingslagen, waarbij de zogenoemde gedragsbiometrie (behavioral biometrics) de nieuwe standaard wordt. Met behulp van biometrie kunnen ongebruikelijke gedragingen worden gedetecteerd – hoe de app wordt gebruikt, tijdstip van inloggen, hoeveel druk wordt uitgeoefend bij het tappen, etc. Wij verwachten dat gedragsbiometrie in 2019 voor fraudegevoelige sectoren (finance, healthcare) de standaard wordt.

 

3. M-commerce: speed first

Consumenten vertrouwen steeds meer op hun smartphones. Wereldwijd is mobiel desktop al jaren geleden ontgroeid. Van alle mobiele tijd besteedt men 90% binnen apps, tegenover 10% in browsers. Deze trend geldt ook voor e-commerce: steeds meer shopping gaat via mobiel. Daarbij geeft 37% van de consumenten de voorkeur aan winkelen in de app. Redenen: gemak, personalisatie (bijvoorbeeld door pushberichten), toegang tot meer functies – en snelheid.

Men gedraagt zich anders op mobiele apparaten, en verwacht hier een betere én snellere gebruikservaring. Voor apps betekent dit een superieure experience in termen van onboarding, conversie en checkout. Dit gaat op het niveau van het (micro)moment: een directe afstemming tussen de wensen van de klant en jouw app is cruciaal. Want is de user experience niet geoptimaliseerd voor mobiel, dan verlaat 61% van de shoppers de transactie; 26% doet dat omdat het proces te ingewikkeld is of te lang duurt. E-commerce is, naast mobile first, dus ook vooral speed first.

Kijk je naar e-commerce en klantloyaliteit, dan gaat het ook over herhaalaankopen en aankopen op de fysieke locatie. Ook hier is mobiel bij uitstek hét platform dat instant (betaal)gemak biedt. Denk aan betalingen met een paar woorden of met één tik op de telefoon die optimaal gebruik maken van mobiele technologie als spraakherkenning, gezichtsregistratie en andere biometrische data. We verwachten dat deze methodes in 2019 verder worden ontwikkeld en wereldwijd gaan winnen aan populariteit.

 

4. IoT wordt IoE

Wat gebeurt er in 2019?
2019 wordt naar onze verwachting het jaar van het IoE (Internet of Everything). Internet of Things (IoT) bestaat al een tijd – en wij denken dat er steeds meer mobiele apps komen die meer en meer connected zijn met smart devices en deze zullen aansturen en uitlezen. IoT heeft al een volwassen vorm aangenomen en we zien in de huidige markt steeds meer oplossingen ontwikkeld worden. Denk hierbij aan oplossingen die bijvoorbeeld uitgelezen worden door middel van de extreem batterij-zuinige LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) van KPN.

Een mooi voorbeeld hiervan is een transportbedrijf dat scheepscontainers trackt met behulp van IoT waarbij men zaken als locatie, temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten houdt. Verder verwachten we veel ontwikkelingen binnen de medische wereld met betrekking tot IoT en apps, bijvoorbeeld om de conditie van patiënten te monitoren.

 

5. Meer grote namen stoppen met in-app aankopen via app stores

Wat gebeurt er in 2019?
Organisaties die hun apps publiceren in de Apple App Store of Google Play Store dragen tegenwoordig 30% van hun inkomsten af aan Apple en Google. Wat flinke implicaties gaat hebben op de mobiele wereld van de app stores is de opstand van grote bedrijven tegen het verdienmodel, waar volgens velen niet genoeg tegenover staat. Grote bedrijven als Netflix, Epic Games en Spotify laten de betalingen al via hun eigen website gaan of bieden hun apps aan buiten de traditionele stores.

We verwachten niet dat plotseling alle bedrijven het model van de marktleiders gaan volgen, aangezien simpelweg niet alle organisaties groot genoeg zijn om zich deze verschuiving te veroorloven. Wat wij wel voorspellen is dat dit jaar grote bedrijven als EA kunnen volgen, en dat dit op korte termijn gevolgen kan hebben voor de betalingsvoorwaarden in de Apple App Store en Google Play Store.

 

6. AR & VR groeien op mobiel tot een volwassen niveau

Wat gebeurt er in 2019?
Augmented Reality en Virtual Reality zullen op mobiel tot een volwassen niveau groeien. De mobiele telefoon zal hiermee snel gaan concurreren met producten zoals de HTC Vive. Hiermee gaat het gebruiksgemak van AR en VR in zijn algemeenheid omhoog.

Voor mobiel gebruik zal AR sneller omarmd worden door het grote publiek. Het is toegankelijker dan VR, waarvoor headsets zijn vereist. Het feit dat AR kan worden gebruikt op de apparaten die we dagelijks in onze zakken dragen maakt gebruik makkelijker, minder intimiderend en meer betaalbaar. Ter illustratie van de groei: de Apple App Store biedt inmiddels meer dan 2000 AR-apps en voor de Google Play Store ligt dat aantal op ruim 200. Veel van de reguliere apps zijn games, zoals de enorm succesvolle Pokémon Go.

Vergis je niet in Pokémon Go: de gaming industrie is een voorspeller voor de groei van AR in de zakelijke markt. Consumenten zullen door consumentenapps gewend zijn aan het creëren van een nieuwe visuele weergave van hun omgeving; hun mobile devices zullen hier de tooling voor zijn. Alle ervaringen waar een visuele real-life weergave gewenst is, zullen AR kunnen inzetten. Denk aan vastgoed (een virtuele weergave van inrichting), educatie (simulaties), industrie (virtuele weergave van een eindproduct), healthcare, marketing en meer. In hoeverre is het inzetten van AR een strategische pijler voor het mobiele gebruik van jouw eindgebruiker?

 

7. Kotlin verandert het app development landschap

Wat is het?
Kotlin is een multiplatform programmeertaal die volledig interoperabel is met Java. Kotlin wordt gecompileerd naar geldige Java code en is daardoor zeer geschikt voor de ontwikkeling van Android apps.

Waarom is dit belangrijk voor jouw app?
Naast de compatibiliteit met Java biedt Kotlin meer voordelen: denk aan een meer stabiele architectuur, een snellere app runtime en een meer compacte opmaak dan Java.

Hoewel Kotlin al een aantal jaren bestaat en officieel al meer dan een jaar voor Android wordt ondersteund, voorzien we dat 2019 het jaar wordt waarin de taal massaal geïmplementeerd wordt. Bestaande projecten zullen worden uitgefaseerd en vervangen door nieuwe apps, of Kotlin zal worden toegevoegd voor het schrijven van nieuwe code. Zeker met de toevoeging van Android Jetpack zal (nieuwe) ontwikkeling van apps steeds sneller en vaker gaan met Kotlin.

 

8. Voice interfaces: van nice naar need

Wat zegt je eindgebruiker?
Met Amazon’s Alexa, Apple’s Siri, Google’s Voice Assistant, Microsoft’s Cortana en Samsung’s S Voice, is het duidelijk dat stemgestuurde apps verschuiven van een ‘nice to have’ naar een ‘need to have’. Ook in Nederland wordt voice nu op grote schaal gebruikt voor zoekopdrachten. Dit is logisch verklaarbaar: de eindgebruiker wil namelijk altijd sneller resultaat. Dus spreekt men liever dan men typt.

Waarom is dit belangrijk voor jouw app?
Voice interfaces worden extra relevant wanneer zoekopdrachten een belangrijk onderdeel zijn van de gebruikservaring van jouw app. Een belangrijk aspect van deze zoekopdrachten zijn de vragen over (het gebruik van) jouw product, dienst of app; de FAQs. Deze worden al vaak door chatbots behandeld – maar ook hier geldt: de eindgebruiker wil meer snelheid. Voice-bots zullen hier de chatbots overnemen, puur omdat deze in de toekomst ook in staat zijn om context en emotie op te vangen.

 

9. Progressive Web Apps

Wat is het?
Een PWA open je in een browser en – net als bij een native app – kun je een icoon installeren op het homescherm. In plaats van de website plus twee apps (Android en iOS) te onderhouden, wordt de content nu vanaf één platform gedistribueerd. Daar komt bij dat je niet te maken hebt met de eisen en eventuele geografische restricties van app stores. Wat ook weer een nadeel is, vooral voor commerciële apps. Daarentegen is de technologie snel en je kunt er offline mee werken. De eindgebruiker hoeft niets te downloaden; daardoor is de PWA altijd up-to-date.

Maar wil je het gebruiken?
Het voordeel van een PWA is dat het eenvoudiger te ontwikkelen is (een PWA is zowel een website als een app die op verschillende besturingssystemen draait), waardoor de kosten lager zijn – terwijl de reactietijden bij de weergave en bediening goed blijven. Bovendien gebruikt een PWA bijna geen opslagruimte op het toestel (hoewel dit afhankelijk is van de omvang van de offline cache).

Een bezwaar is dat de technologie minder goed wordt ondersteund door iOS. Apple gaat er minder hard in mee, simpelweg omdat PWA’s niet in lijn zijn met het verdienmodel van de App Store. Een tweede bezwaar: omdat het webtechnologie is, loop je het risico dat de app overloopt met banners. Dit vormt een uitdaging voor het gebruiksgemak en -ervaring.

Tenslotte: niet alle functies van het toestel kunnen door de app worden gebruikt (men heeft bijvoorbeeld geen toegang tot contacten, kalender, bluetooth of NFC). Zelfs als het door een betere browser ondersteuning snel mogelijk wordt om PWA’s beter te integreren in het besturingssysteem, zal de integratie van de toestelfuncties via een native app nog altijd aanzienlijk beter zijn.


Verder praten?

Samen verder praten over jouw digitale oplossing in 2019? Neem contact op.

Meer artikelen die jou helpen digitaal te transformeren? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.