“Het is belangrijker dan ooit om vandaag te investeren in de technologie van morgen.” Aldus Bill Gates, en wij kunnen het niet oneens zijn met de grote man. Maar de vraag blijft: waar precies in te investeren?

In april 2022 schatte Gartner dat de wereldwijde uitgaven aan IT dat jaar 4,4 miljard dollar zouden bereiken. Een bedrag dat in het huidige jaar met nog eens 200 miljard dollar zal stijgen.

Uitgaven aan technologie zijn groot en daarom moeten bedrijven heel duidelijk weten waarin te investeren. Of het nu gaat om het stimuleren van extra verkoop, optimaliseren van een slecht presterend proces, zorgen voor een betere klantervaring of simpelweg meer te weten komen over wat jouw klanten doen – in al deze gevallen kan de juiste technologie helpen.

Dus waar te beginnen?

Fix voor nu en voor de toekomst

“Feitelijk wil je een balans vinden tussen het strategische en het tactische,” zegt Adam Fleming, de Chief Technology Officer van The Mobile Company’s moederbedrijf Apadmi. “Doorgaans komen onze klanten naar ons omdat ze iets willen repareren wat niet werkt.

Maar het probleem is dat als je je alleen richt op het oplossen van een probleem, het gevaar bestaat dat je de verkeerde richting op gaat, wat op de lange termijn echt schadelijk kan zijn.”

Een strategische visie is essentieel om te begrijpen wat er binnen een bedrijf gebeurt en een goed begrip van waar technologie in past. Wat zijn de doelstellingen en beperkingen van de organisatie?

Navigeren door de technologie en de business

Het gaat er niet alleen om de technische vereisten en beperkingen te begrijpen, maar ook om je bewust te zijn van de bewegende delen die nodig zijn om van elk technologisch project een succes te maken.

Dit betreft meestal drie gebieden:

  • Stakeholders – Het accommoderen van eisen van meerdere stakeholders en ervoor zorgen dat de juiste mensen worden betrokken
  • Bestaande leveranciers – Ondersteunen, samenwerken met en beheren van bestaande contracten en relaties met leveranciers
  • Bereidheid om te veranderen – Is er een echte wens tot verandering, en is het team bevoegd om te doen wat gedaan moet worden?

“Gaat het om investeren in technologie, dan is er absoluut geen one-size fits all,” vervolgt Adam. “Het moet een specifieke oplossing zijn voor elk bedrijf. Het kan een gecontaineriseerde setup zijn in iets als Kubernetes. Of je zou kunnen kijken naar diensten van een grote speler als AWS of GCP. Of naar het PAAS-aanbod van een oplossing als Boomi of Monarch. Je hebt dan nog steeds back-end ondersteuning nodig. En een team dat weet hoe je die omgevingen moet implementeren en, vaak nog belangrijker, onderhouden.

“In ieder geval moet je budget en expertise op elkaar afstemmen. En van deze twee gebieden is het expertise die vaak over het hoofd wordt gezien.”

Legacy technologie en teams

Expertise betekent uiteraard ook kosten. Verscheidene organisaties komen er tot hun spijt achter dat het in stand houden van teams van dure ontwikkelaars om verouderde systemen (legacy) te onderhouden eigenlijk onhoudbaar is, maar soms ook onvermijdelijk.

Middelen worden duurder omdat er minder mensen zijn met die expertise. En de focus verschuift van softwareontwikkeling naar operationeel beheer.

“Je onderhoudt de technologie simpelweg om deze werkend te houden, in plaats van deze te optimaliseren en te gebruiken om efficiëntie te creëren,” betreurt Adam. “Het wordt een obstakel, geen hulpmiddel, wat precies het tegenovergestelde is van de rol die technologie zou moeten spelen.”

“Dat is een risicovolle onderneming. Natuurlijk is er een trend gaande om af te stappen van dure datacenters en alles te verplaatsen naar de cloud. Maar er zijn bedrijven (grotere, meer gevestigde organisaties zoals financiële instellingen), die mogelijk niet gebonden willen zijn aan een groot server-bedrijf. Je moet op beide punten kunnen ondersteunen.”

Start-ups opgelet

Bevrijd van de ketenen van bestaande infrastructuur, hoeven jongere en meer flexibele start-ups zich geen zorgen te maken over de kosten van legacy technologie – maar zij hebben hun eigen uitdagingen te verwerken. Die gaan minder over achterom kijken en meer over een oog op toekomstige technologie-kosten.

“We hebben met verschillende start-ups gewerkt en de uitdagingen zijn net iets anders,” zegt Adam. “Zij kunnen starten met fase 1 en een goedkope overeenkomst aangaan. Dat is prima om op gang te komen als ze maar 50 gebruikers hebben.

“Maar wat gebeurt er als het bedrijf opschaalt en de user base groeit? Zijn de juiste structuren opgezet om deze groei te ondersteunen? De grootste klant zijn bij een kleine leverancier kan voor een groeiend bedrijf lastig zijn.”

Fix je tech, fix je business

Waar een bedrijf zich ook bevindt in zijn technologische traject, het katalyserende effect van projecten op het blootleggen van (onverwachte) problemen lijkt een constante factor te zijn.

Gesprekken met klanten beginnen vaak met technologie, maar kunnen al snel een breder gesprek worden om te begrijpen of technologie slechts een hulpmiddel is en daarmee ondergeschikt aan de core business. Of is het fundamenteel aan de business?

“In het verleden kwamen wij regelmatig binnen als een partner die kan helpen met een app,” legt Adam uit. “Maar dat zorgt voor veel andere vragen rondom de technologie die nodig is om dat platform te ondersteunen en te voeden. Onze expertise reikt dan ook veel verder dan dat.”

“Wanneer wij erbij betrokken raken, is het uitgangspunt vaak dat er systemen zijn die de data en infrastructuur leveren die we nodig hebben om een geweldige applicatie te maken. Maar de werkelijkheid kan alles zijn van een verouderde database tot een op maat gemaakt systeem dat draait op een oude pc die niemand durft uit te schakelen.

“Gesprekken over technologie-stacks ontstaan vaak uit noodzaak om ervoor te zorgen dat de juiste structuur aanwezig is en de bestaande systemen stabiel zijn om een nieuwe applicatie mogelijk te maken. Onze ervaring heeft ons geleerd snel te kunnen begrijpen hoe dat eruit moet zien, en een plan op te stellen om klanten zo snel mogelijk daar te krijgen waar ze willen zijn.”

Vertrouw in de technologie en je technische partner

Vertrouwen speelt hierin een belangrijke rol. Je moet eerlijk zijn over wat haalbaar is zonder de vooruitgang in de weg te staan. Klanten en stakeholders moeten erop kunnen vertrouwen dat vragen die aan het begin van het project worden gesteld het algemeen belang dienen en niet de kortetermijndoelen vertragen, wat frustrerend kan zijn.

“We zien projecten vaak te laat, terwijl het echt nuttig kan zijn om gesprekken eerder te voeren,” zegt Adam. “Het is duidelijk dat je pas met een bouwer gaat praten wanneer je weet dat je een huis nodig hebt. Maar je zou dan ook geen bouwer zoeken voordat je op z’n minst een architect hebt gesproken. We hoeven niet te wachten op een volledig uitgewerkte opdracht. En we hebben de expertise in huis om de vereisten te helpen vormgeven.”

Kortom, waar brengt het ons met het beantwoorden van de oorspronkelijke vraag: wordt het geld besteed aan de juiste technologie?

Natuurlijk moeten bedrijven investeren om ervoor te zorgen dat hun technologie en platforms het beoogde doel kunnen vervullen. Maar zoals dit artikel van Bain laat zien, zou de verwachting moeten zijn dat de totale kosten dalen naarmate de effecten van efficiëntie uit de vernieuwde technologie voelbaar worden. Je moet ervoor zorgen dat investeringen niet alleen gericht zijn op het handhaven van de status quo, maar ook op de gebieden die groei mogelijk maken.

De kosten van de technologie hebben vooral te maken met de middelen die nodig zijn om het te begrijpen en te implementeren (en mogelijk ook met de kosten als dat niet goed gaat). Maar het kiezen van de juiste partner en de doorlopende kosten moeten ook meegewogen worden.

“Er bestaat de indruk dat de echte kosten van technologie de initiële uitgaven zijn voor het bouwen, of het aanstellen van een partner” concludeert Adam. “Maar de doorlopende investering is net zo belangrijk, zo niet belangrijker, voor technologie die realistisch gezien de komende 5-10 jaar zou moeten meegaan.”

Blijkbaar was de heer Gates iets op het spoor…

Dit artikel is onderdeel van onze blogserie ‘Klaar voor succes: 5 manieren waarop technologie jouw bedrijf vooruit kan helpen’.

Meer weten?

Als jij hulp of ondersteuning nodig hebt op een van de bovenstaande punten, dan horen we graag van jou. Of kom hier meer te weten over het werk dat we doen.