Integratie is onmisbaar geworden voor elk technologisch project. De alomtegenwoordigheid van microservices maakt dit voor veel bedrijven tot een uitdaging. In dit artikel bespreken we het belang van integratie en waar je moet beginnen. 

Het aantal platforms en tools dat beschikbaar is voor bedrijven betekent dat de noodzaak om software aan de praat en geïntegreerd te krijgen veel groter is dan enkel inpluggen.

Hoe ‘geïntegreerd’ een bedrijf is, is ook een containerbegrip geworden voor waar een bedrijf zich bevindt op de weg naar digitale transformatie.

Het is niet vanzelfsprekend, en dit rapport van McKinsey laat zien waarom de weg naar een geïntegreerd model niet makkelijk of snel is. Wij spraken met Gary Butcher, Chief Technology Officer van The Mobile Company’s moederbedrijf Apadmi, over de vier aandachtspunten die kunnen helpen om de zaken beter beheersbaar te maken.

1. Een begin maken

Waar ga je naartoe als je te groot bent om te bewegen?

“Als je iets hebt dat goed gevestigd is, wordt het nog moeilijker om veranderingen te proberen door te voeren,” zegt Gary. “De inertie kan enorm zijn, en het schip keren is niet makkelijk. Weten waar je moet beginnen is een uitdaging.

“Een goed voorbeeld is een organisatie als de NHS, en ik weet zeker dat onze klant het niet erg vindt dat we dat zeggen. De realiteit is dat er veel legacy-technologie is. En dat je heel duidelijk moet zijn over wat er moet gebeuren en hoe je dat gaat realiseren met een minimale impact.

“Om te kunnen begrijpen welk probleem je oplost, is het onvermijdelijk dat je onderdeel wordt van een groter deel van de digitale transformatie. Dat betekent dat je een goede burger moet zijn en iets dat er al is, hoe groot of klein ook, moet uitbreiden.

“Je moet de nodige due diligence aan het begin doen. De juiste vragen stellen. Gedisciplineerd zijn wat betreft je Discovery-sessie. En er zo voor zorgen dat je jouw digitale product kunt toevoegen aan de bestaande business zonder de bestaande workflows te verstoren.”

2. Monolithische toepassingen

Hoe zit het met monolieten in een wereld van microservices?

De naam alleen al suggereert een grote, logge aanpak die wordt gebruikt door grote organisaties. Maar de realiteit is dat er nog steeds plek is voor monolithische architectuur. Als je een strakke deadline hebt, met een minimaal budget en een team van ontwikkelaars dat een specifiek framework volledig beheerst, dan kan het zinvol zijn.

“In de praktijk is geen situatie gelijk, en de aanpak die je kiest moet dat weerspiegelen,” vervolgt Gary. “Mogelijk lijm je systemen aan elkaar – om verschillende workflows in jouw bedrijf te faciliteren voor verkoop, marketing en ontwikkeling, voor talloze projecten – of probeer je te standaardiseren hoe mensen werken.

“Als onderdeel van ons werk met Domino’s bieden we ondersteuning. Dat zorgt ervoor dat bestaande interne systemen de juiste data blijven leveren aan de mobiele app die we hebben gemaakt.

“Dat betekent dat embedded ontwikkelaars samen met de klant werken aan een modernere API-bibliotheek om de dienst operationeel en toekomstbestendig te houden. De integrale aard van dat systeem betekent dat wijzigingen alleen kunnen worden gemaakt nadat de geldigheid van het werk grondig is gecontroleerd.”

​​​​3. Middleware

Niet zomaar een tussenpersoon.

Tussenpersonen kunnen een slechte reputatie hebben, verguisd als de persoon tussen twee belangrijke partijen zonder een echte blijvende rol. Maar zoals dit Forbes-artikel suggereert, mag het belang van het bijeenbrengen en houden van mensen niet worden onderschat. Hetzelfde kun je zeggen over middleware.

“Het samenbrengen van subsystemen binnen een bedrijf is een belangrijk onderdeel van wat wij doen,” legt Gary uit. “En je moet het op briljante wijze doen om ervoor te zorgen dat alles werkt.

“Wij hadden een project voor een klant uit de financiële dienstverlening. Daarbij moest een bestaand ticketing-systeem worden verplaatst om het te laten werken met een nieuwe applicatie. Qua technologie was het oud, maar dat deel goed krijgen was van fundamenteel belang voor hoe zij werken. En ook als je verbeteringen gaat aanbrengen in de manier waarop Salesforce integreert met andere tools in jouw bedrijf, moet je er zeker van zijn dat het systeem jou meldingen blijft sturen zodra er een nieuwe zakelijke aanvraag binnenkomt.

“Met middleware kun je een losse koppeling creëren tussen een nieuw product en jouw bestaande technische infrastructuur. De voordelen voor jouw zittende IT-teams zijn dat je het verkeersvolume naar downstream diensten kunt beheersen, de veiligheid kunt verhogen door directe toegang te vermijden en nieuwe tools kunt toevoegen – zonder de bestaande systemen opnieuw te ontwerpen.

“Vaak stelt middleware bedrijven in staat om de vraag bij te houden, door nieuwe producten op een gecontroleerde, tijdige manier te introduceren.”

4. iPaaS

Alles-als-een-dienst.

“Er wordt veel gesproken over Integration Platforms as a Service (IPaaS). Niet verrassend gezien de proliferatie van SaaS-platforms en event-based tools die beschikbaar zijn om systemen met elkaar te laten praten.

“Je hoeft alleen maar te kijken naar de case studies van diensten als Workato, MuleSoft, Dell Boomi, Zapier en zelfs IFTTT om te begrijpen wat de waarde is van het aanpassen aan bedrijfsbehoeften. Het kunnen samenbrengen van al je in-house diensten, naar één plek, is een overtuigend verhaal. Maar ook dit moet nog steeds gebeuren in lijn met best practices.

“Dezelfde afwegingen die we maken voor cloud native ontwikkeling, zijn van toepassing op iPaaS-platforms. Beschikbaarheid, beveiliging, performance, onderhoudbaarheid. Allemaal belangrijke maatstaven voor een succesvolle implementatie.

“Voor ons is het belangrijk dat we de rol van het product binnen de bredere organisatie begrijpen, om een iPaaS-systeem te helpen implementeren dat echt zakelijk voordeel kan opleveren. Voor veel van onze klanten is de gegevens op één plek krijgen het halve werk. Dit gebruiken op een manier die klanten nieuwe diensten biedt, is waar de echte winst ligt.”

Dit artikel is onderdeel van onze blogserie ‘Klaar voor succes: 5 manieren waarop technologie jouw bedrijf vooruit kan helpen’.

Meer weten?

Als jij hulp of ondersteuning bij integratie nodig hebt, dan horen we graag van jou. Of kom hier meer te weten over het werk dat we doen.