Het kiezen van het juiste businessmodel is de basis voor groei. Een gratis app met advertising, premium of toch een abonnementsmodel? En wat is een ‘freemium’ prijsstrategie? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen, en hoe belangrijk de keus voor de juiste strategie is voor het succes van je app.

Prijsstrategie uitgelegd: de verschillende modellen

1. Gratis

We krijgen allemaal graag iets voor niets, en app-gebruikers zijn niet anders. Je app gratis aanbieden betekent dat je gebruikers helemaal niets vraagt om je app te installeren, wat zeker een effectieve manier kan zijn om downloads te genereren.

Je kunt je app helemaal gratis maken, wat betekent dat je geen directe inkomsten zal behalen. Echter kun je in sommige gevallen nog steeds inkomsten genereren via affiliates (deals met e-commerce partijen). Of met in-app advertenties die inkomsten genereren door de verkoop van advertentieruimte.

Belangrijk bij deze strategie is om niet te vergeten dat dit ten koste gaat van de gebruikservaring: constant gebombardeerd worden met advertenties kan leiden tot een lage gebruikersretentie. Mensen willen niet dat hun in-app ervaring voortdurend wordt onderbroken.

2. Freemium

In het freemium-model kunnen gebruikers jouw app in eerste instantie gratis downloaden. Men wordt dan later gemotiveerd om op de een of andere manier te betalen voor gebruik, nadat de app is gedownload.

Een van de belangrijkste soorten freemium-modellen is dat gebruikers de app gedurende een bepaalde periode gratis kunnen downloaden en gebruiken. Na afloop van de promotieperiode moet men betalen om alle functies van de app te kunnen blijven gebruiken. Zo kunnen gebruikers een goed voorproefje krijgen van wat je app te bieden heeft. Je kunt je app ook gratis houden, maar gebruikers vragen om in-app aankopen te doen om bepaalde extra functies te ontgrendelen.

3. Premium

Deze strategie spreekt voor zich. Gebruikers betalen direct om jouw app te downloaden en alle functies te gebruiken zolang ze dat willen. Hoewel dit inkomsten voor elke download garandeert, kan het gebruikers afschrikken omdat ze zich verbinden aan jouw app zonder een echte garantie of het wat voor ze is. Hierbij zijn een hoge app rating en positieve reviews cruciaal om de waarde van je app bij potentiële gebruikers te onderstrepen.

4. Abonnement

Met een abonnementsstrategie kun je gebruikers een maandelijks of jaarlijks bedrag in rekening brengen om jouw app te blijven gebruiken. Met dit model kunnen gebruikers zich desgewenst aan- en afmelden voor het gebruik van je app. Dit kan zorgen voor een gevoel van controle wanneer ze zich aanvankelijk aanmelden, omdat de verbintenis niet zo groot aanvoelt. Een belangrijker voordeel voor de aanbieder van de app zit ‘m in het feit dat gebruikers een abonnement doorgaans langer voortzetten dan ze in eerste instantie van plan waren.


Hoe kies je de juiste prijsstrategie voor je app?

1. Gratis

Jouw app gratis maken kan een geschikte strategie zijn wanneer je een service wilt aanbieden die de kernactiviteiten van je organisatie ondersteunt; om de kosten van het callcenter te drukken, om klanten aan te moedigen deel te nemen aan een loyaliteitsprogramma, om een platform te creëren van waaruit klanten jouw producten kunnen kopen, of gewoon om de merkbekendheid en -betrokkenheid te vergroten.

Veel van onze klanten gebruiken dit model. De app van Intratuin is gratis en stimuleert de klanten van Intratuin om naar de tuincentra te komen met loyalty-functies, aanbiedingen en tuintips. De app van Domino’s is gratis te downloaden als een handig platform van waaruit klanten kunnen bestellen. En de app van VvAA is gratis voor klanten van VvAA om hun facturen in te zien, declaraties in te dienen en om extra diensten van VvAA aan te schaffen.

2. Freemium

Als je op den duur inkomsten wilt genereren uit downloads of in-app aankopen, maar je wilt klanten niet afschrikken met een initieel hoog prijspunt, dan is een freemium-app ideaal om gebruikers jouw waarde te laten ervaren voordat ze zich verbinden tot een of andere vorm van betaling.

Als je een prijspunt kiest om bepaalde functies vrij te spelen, overweeg dan de toegevoegde waarde van elke betaalde functie. De waarde moet altijd opwegen tegen de kosten. Vergeet niet dat gebruikers bepaalde onderdelen van je app al kosteloos kunnen gebruiken. Ze zullen niet verwachten veel te moeten betalen voor extra functies, of om de app te kunnen blijven gebruiken nadat hun gratis periode voorbij is.

Een goed voorbeeld hiervan is de Waterkaarten app. Geïnteresseerden kunnen deze app een week gratis gebruiken om te navigeren over de Nederlandse, Belgische, Duitse en Britse wateren. Bevalt het ze, dan kunnen ze een betaald maand-, seizoens- of jaarabonnement afsluiten.

3. Premium

Dit model kan aantrekkelijk zijn voor reeds bekende diensten, omdat gebruikers vaak al weten wat ze kunnen verwachten. Het is echter een risicovolle strategie omdat de helft van alle smartphone-gebruikers nog nooit voor een app heeft betaald. En omdat 94% van de apps in de App Store en 96,8% van de apps op Google Play gratis zijn (bron: Statista.com). Als je app om de aandacht van gebruikers moet concurreren met zoveel gratis apps, en veel mensen een app waarvoor vooraf moet worden betaald links laten liggen, dan kan de keus voor deze strategie uitdagend zijn.

Maar mocht je het juiste product hebben voor dit model, laat je dan niet afschrikken. De meest succesvolle betaalde apps zijn meestal gericht op leren (met name toetsvoorbereiding) en bewerkingssoftware. Houd daar rekening mee bij het kiezen van je strategie. De prijs voor betaalde apps varieert meestal van €0,99 tot €9,99. Onderzoek, net als bij een freemium-strategie, wat het slimste prijspeil is door goed te kijken naar concurrentie, buitenlandse markten en vergelijkbare diensten.

4. Abonnement

Apps met een abonnement worden in meerdere categorieën veel gebruikt, van gezondheid en welzijn tot nieuws en tijdschriften. Big Life Group, een klant van de Apadmi Groep, heeft een nieuwsapp op abonnementsbasis die Street News heet en 4,99 pond per maand kost. Doordat er elke maand content wordt toegevoegd, biedt de applicatie haar gebruikers voortdurend toegevoegde waarde.

Gezien het feit dat afgelopen jaar de bruto-uitgaven voor mobiele consumenten-apps $167 miljard dollar bedroegen, is deze strategie een aantrekkelijke en populaire manier om maandelijkse inkomsten uit je app te genereren. Is het geschikt voor jouw app?

Houd er rekening mee dat veel gebruikers toegevoegde waarde bij elke verlenging van hun abonnement verwachten. Zolang je voldoende nieuwe en interessante inhoud en/of functies blijft aanbieden, kan deze strategie een betrokken en loyale gemeenschap opbouwen.

Vergeet je onderzoek niet!

Welk bedrijfsmodel je ook kiest, vergeet niet dat markt- en concurrentieonderzoek essentieel is om inzicht te krijgen in wat gebruikers al dan niet bereid zijn te betalen voor soortgelijke producten en diensten.

Hulp nodig om het meeste uit je app te halen?

Ons team van experts biedt praktische ontdekkingssessies om ervoor te zorgen dat jouw productstrategie aansluit bij je bedrijfsdoelstellingen. Als je niet zeker weet of het prijsmodel waarvoor je hebt gekozen (of overweegt te kiezen!) het meest effectief is, neem dan vandaag nog contact met ons op voor een gratis consultatie.