9.1

Waterkaarten app.

Alles wat je nodig hebt om veilig en voorbereid te varen aan je vingertoppen met de meest populaire app voor op het water.

Het begin

Vaar veilig en voorbereid.

Jaarlijks varen ruim 60.000 mensen met de Waterkaarten app. Van pleziervaarders tot de brandweer, beroepsvaart en meer. Met de app ga je het water op compleet met up-to-date digitale waterkaarten, vaarinformatie en bootnavigatie. De weg kwijt, gescheurde kaarten of niet up-to-date op de boot? Nooit meer met de meest gebruikte app voor op het water.

Als strategisch partner ontwikkelde The Mobile Company de Waterkaarten app samen met de ANWB sinds het begin in 2011. Zeven jaar later, in 2018, was het tijd voor een nieuw hoofdstuk: wij namen Waterkaarten van de ANWB over. Ons doel: de geliefde app verder te ontwikkelen, om nog meer schippers een veilige ervaring op het water te bieden.

Belangrijkste prestaties

#1

Meest populaire vaar-app in Nederland

60.000

Gebruikers per jaar

35%

YOY groei in omzet

25%

Toename gebruikers per jaar

4.4

Gemiddelde app rating

#1

Meest populaire vaar-app in Nederland

60.000

Gebruikers per jaar

35%

YOY groei in omzet

25%

Toename gebruikers per jaar

4.4

Gemiddelde app rating

De uitdaging

Een nieuw begin.

Na zich jarenlang met veel passie te hebben gericht op de watersport met verschillende diensten, besloot de ANWB om in 2018 afscheid te nemen van de mobiele tak: de Waterkaarten app. De reden: de exploitatie van de app was voor de bond niet rendabel, en de investeringen om deze op kwaliteitsniveau te houden te hoog.

Als technisch partner van het eerste uur kenden wij de Waterkaarten app al door en door. Bovendien was nog niet iedereen op het water bekend met de vele voordelen van de app. Dat bood kansen voor een frisse start. Met de vertrouwde vaarkaarten – maar ook met een eigen team, een nieuwe strategie, geupdate code en een nieuw gezicht voor de app.

Onze aanpak

Alle zeilen bijzetten.

Vanwege de jarenlange digitale expertise van The Mobile Company en onze manier van werken (agile, data-driven en met 100% focus op de eindgebruiker) was Waterkaarten de perfecte applicatie voor ons om door te ontwikkelen. Het team begon met de overname van de code library. Parallel daaraan maakten we een redesign van de app op basis van de feedback uit user interviews en testing.

Om het vernieuwde Waterkaarten van de grond en in het water te krijgen, en tegelijk de rijke erfenis van de app voort te zetten, brachten we de bestaande sterke punten in kaart. Daarmee bepaalden we de nieuwe richting en formuleerden we een aantal streefpunten voor de app:

 

De oplossing

Een vaar-app voor iedereen.

Om met succes nieuwe gebruikers aan te trekken en huidige gebruikers te binden met een app die compleet, robuust en toekomstbestendig is, was een waterdichte strategie nodig.

Voor Waterkaarten vertaalden we de doelstellingen naar een heldere service blauwdruk, gesteund op vier pijlers:

 

1. Business case

De meest populaire app op het water. Waterkaarten is de navigatie-app voor iedereen die graag veilig en voorbereid vaart.

Met nieuwe businessmodellen richten wij ons op groei op de lange termijn. Door te testen bieden we abonnementen die aansluiten op de wensen van de gebruiker. En met data bouwen we voort op de al behaalde resultaten, terwijl we wendbaar blijven om snel van koers te veranderen.

2. Product development

Met een toegewijd team ontwikkelen we de Waterkaarten app continu verder. Snelheid en stabiliteit staan hier centraal. Zo bieden we de gebruiker continu een ervaring op het water die voldoet aan diens verwachtingen.

Wie gebruikt de Waterkaarten app, wanneer en hoe vaak? We brengen het in kaart. Wat kan er nog worden verbeterd? We geven het woord aan de gebruiker, die zo meedenkt in de ontwikkeling van de app.

3. Growth marketing

Steeds meer Nederlanders ontdekken de watersport, en dat betekent nieuwe kansen om waterliefhebbers te helpen de vele voordelen van de Waterkaarten app te ontdekken.

Voor de beste product/market fit meten we met analytics, waarna we experimenteren met A/B testing. Met online advertising bereiken we de juiste doelgroep. En met behulp van marketing automation blijven we continu in contact met de gebruiker.

4. Customer support

Een goed product is vaak niet genoeg. Tijdig geholpen worden is voor de eindgebruiker minstens zo belangrijk.

We hebben een in-house support helpdesk neergezet met gespecialiseerde software en een toegewijd team. Flexibel en schaalbaar naarmate de Waterkaarten app blijft groeien in gebruik.

"Het leukste aan dit project is dat je het echt jaar op jaar ziet groeien. Elke keer weer spannend om te zien hoe de ideeën die in de winter zijn bedacht, tot leven komen op het water tijdens het vaarseizoen in de lente en de zomer."

Kees van Mourik  |  Business Owner, Waterkaarten

Het resultaat

Met het oog op de toekomst.

De Waterkaarten app is de meest gebruikte app op het water. Als marktleider biedt Waterkaarten navigatie, een routeplanner, kaarten van Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, AIS+, ruim 200.000 nautische objecten (jachthavens, bruggen, sluizen, aanlegplekken) en meer in één app.

Sinds de overname hebben we met Waterkaarten een substantiële groei gerealiseerd, met daarin een centrale rol voor ons digitale team. Een mijlpaal: in drie jaar tijd is de omzet verdrievoudigd, met een verdubbeling van het aantal gebruikers – en een app die meer uitgebreid is dan ooit tevoren. En ook nu blijven we continu ontwikkelen.

Door in te zetten op kwaliteit en groei hebben we onze positie in eigen land verder verstevigd. Ook hebben we met succes de eerste stap gezet naar het buitenland: door de kaarten en onze dienstverlening internationaal uit te breiden en met nieuwe samenwerkingen die verdere groei mogelijk maken.

Dit jaar lanceerden we ook de pilot voor het nieuwe Waterkaarten Premium Partner-programma. Jachthavens in het hele land – en op termijn ook in het buitenland – sluiten zich als partner aan en maken gebruik van exclusieve voordelen, waaronder een premium positie in de app. Met Jachthaven Biesbosch als de eerste Premium Partner is het programma nu klaar om verder uitgerold te worden.