Mensen met beperkingen in staat stellen om elk product of dienst te ervaren, is cruciaal voor het creëren van gelijke kansen voor iedereen. Apps vormen hierop geen uitzondering; terwijl sommige bedrijven hierin voorop lopen, is er voor velen nog veel werk aan de winkel.

Het belang van toegankelijkheid bij digitale producten

De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat ongeveer 15% van de wereldbevolking leeft met een handicap. Is jouw digitale product niet goed geoptimaliseerd, dan sluit je daarmee veel potentiële gebruikers uit. En minder gebruikers betekent uiteindelijk minder inkomsten, en een lager rendement op jouw investeringen.

Maar het gaat niet alleen om het verlies van ROI en downloads – het gaat ook om het risico op het creëren van een blijvende negatieve merkervaring. Nieuwe gebruikers aantrekken is moeilijk, en gebruikers verliezen kan maar al te gemakkelijk zijn.

En uit de praktijk weten we: er is geen reden waarom apps toegankelijk maken negatieve gevolgen zou moeten hebben voor de gemiddelde gebruiker.

Dus wat heb je te verliezen?

4 belangrijke aandachtspunten voor toegankelijke apps

1. Toegankelijkheid is voor iedereen

Als mensen aan toegankelijkheid denken, dan denken ze meestal dat het gaat om het tegemoetkomen aan gehandicapte gebruikers. Natuurlijk is dat ontzettend belangrijk – en op zichzelf een goede reden om toegankelijkheid tot een speerpunt te maken. Maar niet alle uitsluiting is blijvend. Denk aan nieuwe ouders die veel van hun tijd eenhandig doorbrengen, of tweetalige gebruikers die mogelijk meer vertrouwen in de ene taal dan in de andere hebben.

Hier is een handig overzicht dat wij gebruiken om de verschillende vereisten op het gebied van toegankelijkheid in beeld te krijgen:

Zoals dit overzicht laat zien, hebben gebruikers afhankelijk van hun situatie verschillende behoeften op het gebied van toegankelijkheid – en het is van vitaal belang dat je mogelijkheden biedt aan al je gebruikers, ongeacht waar en hoe ze jouw producten gebruiken.

2. Bouw toegankelijkheid al vanaf het begin in

Bij het ontwikkelen van apps of digitale producten kan het makkelijk zijn om toegankelijkheid als een bijzaak te beschouwen. Je hebt immers doelstellingen, budgetten, KPI’s – en alles staat of valt met het snel live krijgen van de app.

Maar het probleem is: toegankelijkheid is veel moeilijker en duurder om achteraf in te bouwen, en het is dus echt belangrijk om het in één keer goed te doen.

Echter, het gaat niet alleen om tijd en geld. Jouw nieuwe app zal een blijvende eerste indruk maken op nieuwe gebruikers – en als hun eerste gedachte is dat jouw product moeilijk te gebruiken is, dan is de kans groot dat je ze voorgoed kwijt bent.

3. Normen voor toegankelijkheid naleven

Als jij je afvraagt waar je moet beginnen met app-toegankelijkheid, zijn er een aantal richtlijnen die je kunt volgen.

Verreweg het meest nuttig zijn de Web Content Accessibility Guidelines, een internationaal erkende norm van het World Wide Web Consortium (W3C). De vereisten voor toegankelijkheid in de App Store en Google Play zijn gebaseerd op deze norm, en daarom is dit een heel goede plaats om te beginnen.

Enkele van de richtlijnen waar het W3C zich op richt:

  • Het bieden van tekstuele alternatieven voor visuele media, zodat deze kunnen worden aangepast voor grote letters, braille, schermlezers en anderen
  • Ervoor zorgen dat alle functionaliteiten beschikbaar zijn via een toetsenbord
  • Gebruikers voldoende tijd geven om content te lezen en te gebruiken
  • Vermijden van flitsen en bewegende animaties die een epileptische aanval kunnen veroorzaken
  • Gebruikers verschillende manieren bieden om te navigeren, content te vinden en te bepalen waar ze zijn
  • Tekst eenvoudig leesbaar en begrijpelijk maken
  • Zorgen voor maximale compatibiliteit, met name wat betreft ondersteunende technologieën

Bekijk de volledige bron hier voor meer informatie over de W3C-richtlijnen.

4. Testen, testen

Net als bij elke functionaliteit die je ontwikkelt voor een digitaal product, is testen van vitaal belang – en het is belangrijk om gebruikers met behoeften op het gebied van toegankelijkheid daarin te betrekken. Zij verkeren immers in een unieke positie om te kunnen beoordelen hoe doeltreffend features zoals schermlezers, ontbrekende links, kleurcontrast, tekstgrootte, beschrijvingen, alt-tekst en nog veel meer zijn.

Ook is het belangrijk om te blijven testen terwijl je bouwt – niet alleen wanneer de app al klaar is. Bij de Apadmi Groep houden onze teams altijd rekening met toegankelijkheid. Zoals ontwerpexpert Kiran Seahra uitlegt: “Ontwerpers moeten QA-versies van apps zo vroeg mogelijk testen, om meer ruimte te creëren voor het opsporen van gebieden van ontoegankelijkheid en om eventuele UI-problemen aan te kaarten.”

Naast gebruikerstests zijn er verschillende extra tools die je kunt inzetten om de toegankelijkheid van digitale producten verder te testen.

Onze teams gebruiken verschillende tools bij het bouwen en testen van toegankelijke apps. Hier zijn enkele van de meest nuttige:

Toegankelijkheid op de eerste plaats

Bij de Apadmi Groep kijken we altijd hoe onze testers, ontwerpers en ontwikkelaars kunnen werken aan een betere ervaring voor alle gebruikers. Onze mobiele experts hebben de vaardigheden en expertise om ervoor te zorgen dat functies voor toegankelijkheid werken zoals verwacht voor onze klanten en hun klanten – zodat we het aantal mensen dat ze graag gebruikt kunnen maximaliseren. Want is niet juist dat de bedoeling van het ontwikkelen van technologie?

Als jij hulp nodig hebt bij het verbeteren van de toegankelijkheid van jouw app, maar niet weet waar je moet beginnen, neem contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen.