Begin dit jaar lanceerden wij de Solution Design Workshop: een unieke nieuwe werkwijze om samen met klanten tot de beste digitale oplossingen te komen.

Alle facetten van de gewenste app, website of service komen aan bod. Van de markt en concurrentie tot de kansen, obstakels, de impact op de organisatie, het IT-landschap — en meer.

Goed design is veel meer dan de visuele uitwerking alleen. Het ontwerp van de architectuur? Minstens zo belangrijk als een vijfsterren visueel design. Hetzelfde geldt voor het ontwerp van marketing, beheer, project en team.

In onze visie op design staan deze elementen centraal. Dit past perfect in de trend van design thinking: op een gestructureerde en verrassende manier tot vernieuwende oplossingen komen, voor en met je klanten.

Design thinking is niet nieuw, en er is al aardig wat over gezegd en geschreven. Maar hoe pak je het nu aan om het te verheffen tot een nieuwe cultuur? De afgelopen tijd hebben we daar veel in geïnvesteerd. Met jou deel ik onze meest aansprekende ervaringen.


Geen project zonder workshop

In de 20+ jaar dat wij softwareoplossingen voor marktleiders ontwikkelen, hebben we onze methodes regelmatig onder de loep genomen.

Ook wij organiseerden graag inspiratieworkshops en brainstormsessies over nieuwe ontwikkelingen en de koers voor klanten. Maar uit analyses achteraf is gebleken: deze initiatieven maakten de beloftes vaker niet dan wel waar. Inzichten werden snel achterhaald, nieuwe ontwikkelingen gooiden roet in het eten of dat fantastische idee bleek toch lastig te realiseren.

De oplossing: structureel starten met de Solution Design Workshops — aan het begin van ieder project.

Projecten starten met een workshop biedt unieke toegevoegde waarde. Projecten zijn schaalbaar en beheersbaar, voldoen aan de wensen en verwachtingen, en we maken de beloftes waar samen met de klant.

“Een zeer waardevolle sessie. Aan de hand van de workshop werd voor iedereen helder welke oplossing we moeten ontwikkelen.” (Ron van Zal, V&VN)

De voordelen op een rij:

  • De workshop belicht alle belangrijke facetten van het project vooraf
  • Afspraken en uitkomsten worden door het hele team gedragen, ook bij de klant
  • Vooraf gedegen nadenken over het gehele design levert doorlopend efficiencywinst op tijdens het project
  • De blueprint van de oplossing biedt een perfecte fundering voor impactanalyses en inschattingen
  • De uitkomsten helpen de klant om het project ook intern goed te borgen

Lekker een halfuurtje doemdenken

Eén van de leukste onderdelen van de Solution Design Workshop is een halfuur vol overgave focussen op de obstakels. Wat kan er allemaal misgaan in de realisatie van je doelstelling: winst maken, nieuwe klanten, nieuwe leden, kosten besparen, enzovoort?

Onderzoek laat zien dat deelnemers zich beter kunnen indenken wat er allemaal fout kan gaan, dan focussen op de positieve punten. Misschien wel het mooiste van denken vanuit de obstakels: je ziet direct welke problemen je moet oplossen. In deze tijd van positieve social posts en happiness is dat altijd even wennen, maar dat potje doemdenken levert in onze workshops ontzettend veel mooie inzichten op.

De Solution Design Workshop is effectief bij knelpunten als:

  • Performance (“…de app doet niet wat ie moet doen…”)
  • Toegevoegde waarde (“…de klant wil daar niet voor betalen…”)
  • Business case (“…de doorontwikkeling van de oplossing is onzeker…”)

Bovenstaande obstakels zijn kritieke knelpunten waar we oog voor hebben en houden om het project tot een succes te maken.


Samen weet je meer

Het lijkt een open deur, maar hij moet toch vaak ingetrapt worden: het is van cruciaal belang dat alle bepalende disciplines de Solution Design Workshop bijwonen. Vanuit The Mobile Company is dat UX-design, development (frontend, backend) en project management. Vanuit de klant: business owner, marketing, IT-afdeling en klantenservice.

Alleen op volle kracht kan het team in een holistische aanpak alle facetten van de oplossing, de architectuur en de impact op de organisatie in kaart brengen. Mist er een discipline, dan mist er een wiel aan de wagen. Met alle gevolgen van dien voor de snelheid, draagkracht en wegligging tijdens het project.

Iedereen is gebaat bij de beste voorbereiding, dus excuses dat men te druk is snijden geen hout. Liever wachten op een beter moment dan op halve kracht starten.

 

Meer weten?

Samen aan de slag voor jouw succesvolle digitale oplossing? Lees hier verder over de Solution Design Workshop, en neem snel contact op.