We weten allemaal waarom klantervaring zo belangrijk is. Maar als het gaat om digitale producten, gaat een groot deel van het gesprek over het creëren van een geweldige klantervaring met het zo eenvoudig mogelijk maken van het gebruik ervan.

Natuurlijk maakt dit een groot verschil – maar waarom zouden we het daarbij laten? Waarom zich enkel richten op het vereenvoudigen van de klantervaring wanneer je deze ook actief plezierig kunt maken? Dat is waar gamification om de hoek komt kijken.

Waarom is gamification zo effectief?

Waarom zou je gamification nu toepassen op jouw app of digitale product? De logica is simpel: om je app op te laten vallen, nieuwe klanten aan te trekken en ze terug te laten komen voor meer.

Bij de Apadmi Groep (waar The Mobile Company deel van uitmaakt) zien we keer op keer dat gebruikers die eerste stap laten zetten in je app of digitale product de moeilijkste kan zijn. Als ze dat eenmaal hebben gedaan, is de kans vele malen groter dat ze overgaan tot een aankoop, zelfs als er later in het proces sprake is van wrijving.

Maar waarom zijn digitale games zo bijzonder effectief in het bereiken hiervan? Als je een spel wint, maken je hersenen dopamine vrij en wordt je beloningssysteem geactiveerd. En wanneer je hersenen een beloning krijgen, heb je het gevoel dat je ergens in geïnvesteerd hebt, iets bereikt hebt en dat nog een keer wilt ervaren.

Als je gebruikers probeert te overtuigen om je app te downloaden en te blijven gebruiken, is deze psychologische reactie als goudstof. In feite doen de chemische stoffen in de hersenen van je gebruikers je marketing voor je. Dit heeft een grote invloed op jouw vermogen om klanten te binden, je merkbekendheid te vergroten en je gebruikers aan te zetten tot conversie. En doe je dat terwijl je een plezierige ervaring biedt, dan is het absoluut een win-win voor alle betrokkenen.

Gamification toepassen op jouw digitale ervaring

Hier zijn enkele voorbeelden van eenvoudige maar effectieve spelletjes die je kunt implementeren om gebruikers door de deur en naar de kassa te krijgen:

  • Geheugenspelletjes
  • Match om te winnen
  • Speelautomaten
  • Draai om te winnen
  • Kras en win

Natuurlijk maakt het niet zozeer uit wat het spel is, zolang het maar leuk is. Maar uiteindelijk is het echte doel hier dat klanten overgaan tot een aankoop. Hier zijn een paar ideeën om dat voor elkaar te krijgen:

1. Bied kortingen aan als prijzen

Als een potentiële klant net een spel heeft gewonnen, dan is dat hét perfecte moment om hem of haar te verleiden met een handige korting of digitale voucher. Immers, waarom zouden ze iets wat ze net hebben gewonnen niet willen gebruiken? Wil je dat jouw gebruikers zich aanmelden voor je app, dan is dit ook een goed moment om hen aan te moedigen.

2. Verwijder alle frictie vooraf

Als een gebruiker een spel ziet dat er leuk uitziet, wil hij of zij het direct spelen. Vraag je mensen om zich te registreren, een account aan te maken of door een aantal hoepels te springen voordat ze dat kunnen doen, dan is de kans groot dat ze de moeite niet zullen nemen. Dus, laat je klanten het spel spelen, en vraag hen daarna om zich aan te melden om verder te spelen of om toegang te krijgen tot promoties. Ze zullen dat veel eerder doen nadat ze al overstag zijn gegaan.

3. Maak de spellen snel en eenvoudig

Laten we eerlijk zijn, dit is geen ‘Dungeons & Dragons’. Het doel hier is om gebruikers met een korte aandachtsspanne aan te trekken, zorgen dat ze betrokken raken en snel over te halen tot een aankoop. En uiteindelijk zijn ze veel meer betrokken bij een spel dat ze kunnen winnen dan bij iets dat onmogelijk is. Houd het dus snel, eenvoudig en relatief gemakkelijk om te winnen. Zo kun je je klanten naar de aanbiedingen leiden voordat ze het opgeven.

4. Probeer je producten in het spel te verwerken

Waarom niet proberen om je producten ook in het spel te verwerken, zodat klanten al spelend leren? Denk bijvoorbeeld aan een tap-to-match geheugenspel met kaarten waarop verschillende producten staan afgebeeld. En waarom de winnaars in dat geval niet 10% korting bieden op een product naar keuze uit de selectie?

5. Neem de leiding over de kansen

Het is allemaal goed en wel om deals te bieden aan klanten die winnen. Maar wat als iedereen wint? Als je de winkansen niet in de hand houdt, kun je uiteindelijk meer aan kortingen kwijt zijn dan dat je van plan was.

Daarom is het belangrijk om kansberekeningen in te bouwen in het ontwerp van jouw digitale games. Zo weet je precies hoe vaak een bepaalde prijs zal worden gewonnen. Op die manier kun je jouw campagne plannen met een duidelijk budget waar jij je aan kunt houden.

Het is eenvoudiger dan je denkt

Als je zover in dit artikel bent gekomen, hoef je waarschijnlijk niet meer overtuigd te worden van de impact van gamification. Maar waar begin je?

Het kan gemakkelijk zijn om te denken dat het ontwikkelen van digitale games alleen mogelijk is met een aanzienlijke investering vooraf om het product te bedenken, te ontwerpen en te bouwen. Maar de waarheid is dat het veel eenvoudiger kan zijn te starten dan je denkt.

Als je een bestaande mobiele app of een ander digitaal product hebt, kan gamification worden geïntegreerd zonder dat het hele product volledig opnieuw moet worden gebouwd. En heb je dat niet, dan is het mogelijk om klanten (in eerste instantie) te benaderen via e-mail, sms, sociale media of andere kanalen.

Waar ga jij beginnen met gamification?

Wil je meer weten? Neem vandaag nog contact op om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen. Of kom hier meer te weten over het werk dat we doen.