We kennen allemaal het gezegde dat elk bedrijf moet worden gebouwd op solide data, en de uitspraak van wiskundige Clive Humby dat ‘data de nieuwe olie is’ is al vele malen gebruikt.

Niets daarvan is gelogen. Het probleem is dat het slechts de helft van het verhaal is.

Humby zegt verder: ‘Net als olie is data waardevol – maar wanneer data niet verfijnd, is kan het niet echt worden gebruikt.’ De tweede helft van deze quote is eigenlijk het nuttige deel, want bedrijven beschikken nu over meer data dan ooit, maar velen hebben moeite om er enige betekenisvolle waarde of inzicht uit te halen.

Wat is dan de oplossing?

Jij versus data: wie heeft echt de controle?

Als het aankomt op data, is schaal de uitdaging. Er is simpelweg te veel van.

Wat je ook zoekt in je data, je wilt door de ruis heen kunnen kijken en direct doorgaan naar wat je nodig hebt. Maar hoe meer je ervan hebt, hoe moeilijker dit wordt. Als dit maar al te bekend klinkt, is de kans groot dat ook jij verdrinkt in data. Kun je het heft weer in eigen handen nemen?

1. Bedreigt kwantiteit de kwaliteit?

Laten we er even van uitgaan dat je een rapportage-dashboard wilt opzetten voor het supportteam van jouw mobiele app. Live updates zijn essentieel als je bugs en uitval snel wilt oplossen. Tot zover gaat het goed.

Maar wat gebeurt er als jouw supportteam ook live updates krijgt over interactie-gegevens van gebruikers, nieuwe app-ratings of welke schermen of pagina’s vandaag het populairst zijn?

Het probleem is: hoe meer niet-urgente meldingen je krijgt, hoe moeilijker het is om de urgente meldingen te herkennen. De belangrijkste uitdaging voor elk dashboard is de gegevens die inzichten kunnen opleveren zo toegankelijk mogelijk te maken.

Wat jij kunt doen

Alle live dashboards en notificaties moeten strikt gericht zijn op de meest urgente informatie. Als je niet in een oogopslag kunt zien wat je nodig hebt, heb je mogelijk een meer op maat gemaakt platform nodig.

2. Zit jouw data vast?

In de wereld van cloud computing en Software-as-a-Service (SaaS) producten zijn er talloze platforms om gegevens te verzamelen, op te slaan en te raadplegen. Dit kan het moeilijk maken om een volledig beeld te krijgen.

Wij hebben onlangs gewerkt met een klant met precies dit probleem. Het marketingteam verzamelde data over de prestaties van de Google Ads, website en e-mail marketing campagnes – elk met hun eigen platforms, interfaces en logins. Wanneer een klant op een Google Ad klikte en daarna de website verkende, was er voor het team geen manier om het hele traject in kaart te brengen, en campagnes targeten was daardoor veel moeilijker.

Wat jij kunt doen

Dashboards bieden één enkele plek om data uit verschillende bronnen te combineren en te vergelijken, waardoor meerdere platforms of het handmatig kopiëren van gegevens van de ene plaats naar de andere niet meer nodig zijn – dus het zou tijd kunnen zijn voor een upgrade.

3. Weten wat je niet weet

In een wereld van overvloedige data kan het eenvoudig zijn om aan te nemen dat je alles hebt wat je nodig hebt – maar dat is niet altijd het geval.

Als het gaat om mobiele apps is het essentieel om zicht te houden op hoe mensen de applicatie gebruiken. Dit omvat basale informatie zoals welke schermen klanten het meest gebruiken, hoe soepel het aanmeldingsproces verloopt en hoe het pad van pagina naar pagina of van scherm naar scherm eruitziet.

Als je veel verkeer naar een website of mobiele app krijgt, maar gebruikers meestal niet verder dan het inlogscherm komen, kan er sprake zijn van een bug of te veel wrijving in het traject.

Wat jij kunt doen

Zoek eerst uit welke informatie je nodig hebt en hoe je die krijgt. Mogelijk moet je daarvoor het product zelf updaten, of gewoon een platform als Google Analytics of Google Data Studio inzetten.

Bij het bouwen van nieuwe producten of apps is het ook belangrijk om te bedenken welke gegevens je later nodig hebt, en de rapportage daarop in te richten. Het is makkelijk om dit aan de kant te schuiven wanneer je een app bouwt, maar het kan je in het ongewisse laten wanneer de applicatie in gebruik wordt genomen.

Data zonder drama

Er is geen uniforme oplossing voor data. Alles hangt af van de middelen, de gegevens die worden verwerkt en wat jij ermee wilt doen.

Hoe je de leiding kunt nemen over je data wordt een stuk duidelijker wanneer je overweegt waar je naartoe wilt, ook wel bekend als de ‘North Star’ metric. Stel jezelf de vraag: “Wat is het belangrijkste dat je als bedrijf, of met je digitale product, wilt bereiken? En zijn je gegevens een hulpmiddel of een belemmering?”

Het antwoord op deze vraag kan het verschil maken als het gaat om het inzicht dat nodig is om jouw product, klant en bedrijf beter te begrijpen.

Verder praten over data?

Als je meer wilt weten over hoe ons team jou kan helpen met jouw data, dan horen we graag van je. Of kom hier meer te weten over het werk dat we doen.