Het bouwen van de beste digitale producten is één ding, maar wat gebeurt er als jouw product klaar is om uitgerold te worden?

In de afgelopen jaren hebben we geluisterd naar de behoeften van onze klanten en hebben we als de Apadmi Groep (waar The Mobile Company onderdeel van is) een speciale afdeling opgezet waar we naar verwijzen als ons ‘Performance team’: een deskundig team, ingespeeld op de nieuwste tactieken voor productlancering, beheer en optimalisatie.

Daarbinnen bevindt zich ons toegewijde product marketing team. Door een mix van promotie, optimalisatie en continue metingen kunnen we helpen de zichtbaarheid en downloads van apps voor bedrijven en merken te verhogen met een speciale optimalisatie-strategie.

“Onze 3-staps aanpak is eenvoudig maar effectief en zal de zichtbaarheid van jouw app stimuleren met behulp van organische optimalisatie-strategieën.”

Met momenteel meer dan 2,87 miljoen apps in de Google Play Store en ruim 1,9 miljoen in de App Store, kan het proces om de zichtbaarheid van apps te vergroten en downloads te stimuleren ontmoedigend lijken voor klanten. Of we nu met een bedrijf werken vanaf de ontwikkeling tot aan de lancering, of aan boord komen om resultaten te boeken voor een bestaande app, we raden vaak onze 3-staps aanpak aan.

De drie focusgebieden – app store optimalisatie, app store promotie en community management – zijn de basis van elke organische optimalisatie-aanpak. Een kort overzicht:

App Store Optimalisatie (ASO)

ASO is het proces van het organisch verbeteren van de vertoning van een app in zowel de iOS App Store als de Google Play Store. Wij geloven dat dit één van de meest effectieve manieren is om meer app-downloads te realiseren zonder te hoeven betalen voor advertenties, en daarom is het altijd een cruciaal onderdeel van onze organische strategieën.

Op dit punt kun je doorgaans keyword-optimalisatie, verfijning van metadata, iteratieve tests en regelmatige updates verwachten. Zo zorgen we ervoor dat apps in meer zoekresultaten verschijnen en de conversie hoger is, om zo meer impressies om te zetten in downloads.

App Store promotie

App store promotie is het proces waarbij je de functies en mogelijkheden in de app store benut om de zichtbaarheid van jouw app te vergroten. Bij de Apadmi Groep werken we nauw samen met de redacties van Apple en Google om de apps van onze klanten te promoten en ze in relevante listings te laten ranken.

Wist je dat elk jaar meer dan 215.000 App Store inzendingen worden afgewezen door Apple vanwege het schenden van privacy-richtlijnen? En dat een team van meer dan 500 toegewijde experts van over de hele wereld elke week meer dan 100K apps beoordeelt? Dat is waarom we een aantal bedrijven hebben geholpen hun app verder te ontwikkelen door onze deskundige teams in te zetten voor hun promotiestrategieën.

Community management

Heb je ooit een app-rating of review gezien en besloten een app niet te downloaden? Dan is community management één van de belangrijkste dingen die een merk kan doen om de eigen geloofwaardigheid onder gebruikers te vergroten. Het verhogen van je ranking met slechts 1 ster, bijvoorbeeld van een 3-sterren app rating naar een 4-sterren rating, is een bewezen manier om conversies met 89% te verhogen.

Wanneer we met onze klanten werken, dompelen we ons onder in hun wereld en nemen we hun merkwaarden en tone-of-voice over om ervoor te zorgen dat beoordelingen effectief worden gemonitord en beheerd, en dat gebruikersfeedback wordt geïntegreerd in de bredere productstrategie.

Laten we eens kijken naar de aanpak met de Co-op

De Apadmi Groep is sinds 2017 een vertrouwde partner van Co-op, en in 2020 hebben we product marketing geïntroduceerd om de organische performance bij de herlancering te boosten.

Sinds de introductie van ASO en community management in hun marketingmix hebben we een aanzienlijke stijging in app downloads gezien en ook het eerste Apple in-app event ooit in de retailsector gerealiseerd. We blijven samen met hun team werken aan een speciale product marketing roadmap, die sterk gericht is op organische optimalisatie en verfijning, in lijn met hun bredere marketingkanalen.

Inzicht van Dominic Adams, eCommerce en Membership Marketing Manager voor de Co-op

“In 2017 ontwikkelden we een app, van een heel klein prototype voor het personeel tot een product dat we op de markt brachten en dat vandaag de dag meer dan 3,9 miljoen keer is gedownload. Het ontwerp, de bouw en de lancering van de app maakten deel uit van de ‘dichtst bij jou’-strategie van de Co-op, die er uiteindelijk op gericht is de band die we hebben met onze klanten, leden en gemeenschappen te verdiepen.

“Fast-forward naar waar we nu zijn, hebben we vastgesteld dat we de app meer moeten stimuleren om ons te helpen nieuwe klanten en leden te werven en zo de bedrijfsgroei te vergroten, maar ook om het te gebruiken als middel om klanten te behouden. In 2020 hebben we onze propositie voor leden vernieuwd en zijn we met Apadmi een nieuwe werkeenheid gestart die zich richt op app-optimalisatie met een organische aanpak.

“Samen hebben we A/B-splittesten uitgevoerd om onze zoekwoorden te optimaliseren en hebben we het eerste in-app-evenement in de App Store voor retail-apps gehad, wat ons conversiepercentage enorm heeft verhoogd.

“Het moeilijke voor elk bedrijf in de lanceringsfase van een app is investeren. Er is zoveel data op de wereld die pleit voor veel betaalde advertenties in plaats van organische marketing. Dat hebben we op een gegeven moment ook gedaan. Maar onze verfijning en toewijding aan onze app-optimalisatie strategie is wat uiteindelijk heeft geresulteerd in onze downloads, onze conversie heeft verbeterd en de app rating heeft verhoogd van 2,8 naar 4,8 sterren.”

De resultaten tot nu toe

  • Behaalde de #1 Shopping App positie en de #2 overall positie in de App Store in de week van lancering
  • Meer dan 1 miljoen downloads in de eerste maand
  • Meer dan 30.000 nieuwe reviews verzameld en de app rating verhoogd van 2,8 naar 4,8 sterren, waardoor de zichtbaarheid in de app stores is toegenomen

De impact

Het belangrijkste contactpunt voor de ruim 1 miljoen leden van Co-op is hun app. Sinds de herlancering in 2020 hebben we hen geholpen 184.000 nieuwe leden aan te trekken – een stijging van 103% op jaarbasis.

Niet alleen dat, maar ons Performance-team is geïntegreerd met hun interne teams om een gerichte, organische marketingstrategie te verzorgen die hen heeft geholpen hun commerciële bedrijfsdoelstellingen te halen.

Als je meer wilt weten over onze bredere relatie met de Co-op, klik dan hier.

Samengevat

Geweldige producten maken is slechts het begin. Met de hulp van ons Performance-team kunnen wij jou begeleiden bij de lancering en de continue optimalisering die nodig zijn om ervoor te zorgen dat jouw digitale product de nodige impact heeft op jouw publiek en gemeenschap.

Verder praten over performance?

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over het ontwikkelen van een speciale strategie voor lancering, optimalisatie en performance. Of kom hier meer te weten over het werk dat we doen.