Apple’s 2023 WorldWide Developers Conference is van start gegaan in het Steve Jobs Theater in het zonnige Californië. De keynote omvatte een rits aan hardware- en software-updates, net als wat onvermijdelijk VR-nieuws met de langverwachte onthulling van de Apple Vision Pro.

In tegenstelling tot de Google I/O van dit jaar heeft de Apple WWDC urenlange AI-aankondigingen vermeden en in plaats daarvan een allegaartje aan nieuws opgeleverd.

Hier kijken we naar de hoogtepunten met de hulp van enkele experts van de Apadmi Groep, die bekijken welke impact de aankondigingen mogelijk gaan hebben op het app-landschap.

Nieuwe iOS 17-features – een stap vooruit of een inhaalslag?

Apple onthulde updates voor de Telefoon, FaceTime en Messages apps, inclusief gepersonaliseerde posters van contacten, nieuwe functies voor groepschats en een Check-in-functie die een familielid of vriend laat weten dat je veilig thuis bent.

FaceTime krijgt een nieuwe functionaliteit voor voicemails, waarmee gebruikers een videobericht voor vrienden kunnen achterlaten – al was deze update ietwat teleurstellend, aangezien de functie al beschikbaar is via iMessage.

Ook kun je een live transcriptie van een voicemail-bericht zien terwijl het wordt achtergelaten. Een handige functie, maar nogmaals: is dit echt revolutionair of gewoon een verlate basic?

Gebruikers kunnen nu ook twee iPhones of Apple Watches aan elkaar koppelen om contacten, muziek of internet met elkaar te delen via een functie die ‘NameDrop’ heet.

Deze nieuwe functie maakt apps als ‘StayTouch’, die al jaren iets soortgelijks doet, enigszins overbodig. Er is geen belemmering meer om contactgegevens te delen in het formaat en de stijl die je wilt met slechts één app-vrije aanraking. Geen goed nieuws voor de apps die een merk hebben opgebouwd op basis van deze functionaliteit.

Waar onze teams wél enthousiast van werden, waren de nieuwste interactieve widgets op het startscherm.

“Het lijkt erop dat widgets steeds belangrijker worden in iOS, omdat ze worden getoond op het startscherm, vergrendelscherm en in de nieuwe Stand-by modus,” zegt iOS Platform Lead Will Campen. “Zelfs de mogelijkheid om het afspelen van een nummer direct vanuit een widget te hervatten zal erg handig zijn.”

Hoewel er verscheidene aankondigingen waren voor iOS 17, voelde geen van hen echt baanbrekend aan. Het leek er meer op dat ze bestaande technologie die beschikbaar is op de bredere markt aan het inhalen waren. Toch zullen we zeker goed in de gaten houden hoe apps gebruik gaan maken van de nieuwste widget-functionaliteiten en hoe ze door onze klanten gebruikt kunnen worden.

Vergeet de wekkers, Standby is hier

De onlangs onthulde ‘Standby’ laat je iPhone werken als een bedklok – de wekkers van vroeger heb je niet meer nodig.

Het iPhone-scherm toont de tijd in verschillende wijzerplaten waaruit je als gebruiker kunt kiezen. Je kunt nog steeds swipen om widgets zoals het weer en het bedieningspaneel te gebruiken. Maar het scherm wordt gedimd zodat gebruikers kunnen slapen zonder het felle licht van de traditionele wekker.

Ook dit is weer een leuke functie, maar levensveranderend? Waarschijnlijk niet. Meer dan 53% van de iPhone-gebruikers is jonger is dan 35 jaar. Het is niet waarschijnlijk dat veel van hen een wekker hebben die vervangen moet worden.

‘Revolutionaire’ Vision Pro headset onthuld – Apple aandelen duiken

De langverwachte Vision Pro is er eindelijk. De headset, waarmee gebruikers kunnen communiceren met zowel digitale content als de echte wereld in een gemengde realiteit, heeft geen controllers of externe hardware nodig om te werken. Ook maakt het gebruik van moderne eyetracking-technologie en een aantal externe camera’s.

Volgens Apple zullen bij de introductie ‘honderdduizenden’ iPad- en iPhone-apps op visionOS draaien.

Met prijzen vanaf $3500 grapten sommige Twitter-gebruikers dat de kosten redelijk leken, gezien ze vergelijkbaar zijn met een ticket voor Taylor Swift. Over het algemeen waren de reacties in de theaterzaal gemengd. Sommigen waren enthousiast, terwijl anderen niet erg onder de indruk leken van het aanbod.

Het lijkt erop dat ze niet de enigen waren die enigszins ontevreden waren over de aankondiging. Apple’s aandelen namen even een duik terwijl de functionaliteit werd uitgelicht. Aandeelhouders twijfelden over de aantrekkingskracht en het nut van de headset.

BBC Tech Editor Zoe Kleinman was een van de eerste mensen ter wereld die de headset heeft uitgeprobeerd. Ze zegt: “Gebruikers hebben toegang tot apps, kunnen films bekijken en documenten schrijven in een virtuele wereld. Maar tot nu toe is er weinig bewijs voor een grote markt voor dit soort draagbare technologie.

“Uiteindelijk is het nog steeds een VR-headset, Apple zal er heel veel content tegenaan moeten gooien wanneer het begin volgend jaar uitkomt. Het zal aankomen op de creatie van apps om het ook tot leven te brengen.”

Andere nieuwe hardware, met een stevig prijskaartje

De nieuwe hardware omvatte ook een 15-inch MacBook Air en een krachtige nieuwe Mac Pro met de M2 Ultra-chip.

Het is geen grote verrassing dat deze Mac Pro Intel inruilt voor Apple silicon. Apple noemde als reden voor deze verandering dat een Apple Mac met Apple CPU ‘sneller is dan de Intel-gebaseerde Mac’. Iets waarvan Senior Software Engineer Kieron Quinn opmerkte dat het wat oneerlijk is. Kieron merkt terecht op: “Het is nu een vergelijking van een nieuwe CPU met generaties oude CPU’s. De vergelijking die Apple maakt is nauwelijks gelijkwaardig.”

Dit is dan ook niet zomaar een aankoop, met prijzen die beginnen bij net onder de $7000. Echter worden je wel serieuze kracht en prestaties beloofd, met de 24-core CPU van de M2 Ultra die tot 76-core GPU’s ondersteunt, acht Thunderbolt 4-poorten en tot zes van Apple’s high-end Pro Display XDR. Of het echt het prijskaartje waard is, valt nog te bezien.

Voor wie op zoek is naar een beter betaalbaar alternatief, is de MacBook Air waarschijnlijk een veiligere keuze. Deze heeft een batterij die 18 uur meegaat, een 8-core CPU en een 10-core GPU. De prijs voor deze opties, vanaf $1299 voor het 15-inch model en $1099 voor het 13-inch model, is wat beter behapbaar.

Xcode 15 Beta – wat goed nieuws voor ontwikkelaars

Apple heeft ook de Xcode 15 Beta Release Notes vrijgegeven, met daarin een paar nuttige weetjes voor ontwikkelaars.

De nieuwe release bevat naar verluidt een oplossing voor een lastig probleem waarbij waarschuwingen in Swift-bestanden soms verdwenen na een incrementele build. Dit is iets waar ontwikkelaars zich al een tijdje aan ergeren.

iOS Platform Lead Will Campen was blij met de updates: “De nieuwe preview macro is interessant. Blijkbaar wordt het mogelijk om previews te gebruiken met UIKit door een nieuwe #preview macro te gebruiken die ook gebruikt zal worden voor SwiftUI vanaf Xcode 15.”

Met app-toegankelijkheid als een enorm belangrijk onderwerp op dit moment, en met goede reden, is de introductie van Accessibility Audit Support in de Xcode 15 release notes erg welkom.

Volgens Apple is Accessibility Audit Support een geautomatiseerde controle die voor vele soorten problemen op het gebied van toegankelijkheid wordt uitgevoerd. De release notes leggen uit: “Deze problemen bevatten ontbrekende labels, tekst die niet schaalt met Dynamic Type en een laag contrast.”

Technical Lead Patrick Cavanagh benadrukte deze update als iets dat nuttig zal zijn voor klanten: “Dit is een interessante nieuwe functie van Apple en zeker een stap in de goede richting voor toegankelijkheid.”

In een notendop

Over het geheel genomen lijkt het erop dat de WWDC van dit jaar ons wat ups (eindelijk zicht op Vision Pro) en wat downs (dalende aandelen) heeft opgeleverd. We mogen zeker niet klagen over de aankomende Xcode 15 veranderingen. Maar een deel van wat er is aangekondigd voelde meer alsof Apple probeerde een inhaalslag te maken in plaats van voorop te blijven lopen.

We zullen goed in de gaten houden welke impact deze updates zullen hebben op de digitale producten van onze klanten. Als je hulp nodig hebt om je op Apple gebaseerde technologie aan te passen aan de veranderingen, neem dan nu contact op met onze gespecialiseerde teams.