Toen iOS 16 werd aangekondigd, was er een overvloed aan interessante updates. Maar een die echt het spel voor apps in een groot aantal categorieën verandert, is Live Activiteiten.

Deze functie geeft apps de mogelijkheid om gebruikers in realtime op de hoogte te houden met meldingen. Denk aan de locatie van de maaltijdbezorger, de laatste uitslag van een voetbalwedstrijd of om een recept stap voor stap te volgen. Alles zonder dat je je telefoonscherm hoeft te ontgrendelen en tussen apps of tabbladen hoeft te bladeren.

Wat zijn Live Activiteiten en hoe werken ze?

Apple legt uit dat “Live Activiteiten een nieuwe functie is die gebruikers helpt om op de hoogte te blijven van dingen die in realtime gebeuren, zoals een sportwedstrijd, workout, rideshare of een maaltijdbezorging, rechtstreeks vanaf het vergrendelscherm.”

Het idee is dat de gebruiker tijd en energie bespaart door op de hoogte te blijven van verschillende activiteiten zonder de telefoon te hoeven ontgrendelen. De updates worden ontvangen via pushmeldingen op afstand of vanuit de app zelf. De meeste apps die deze functie gebruiken, hebben een eenvoudige prompt waarmee gebruikers deze meldingen op het vergrendelscherm kunnen inschakelen.

Verbeterde UX, verbeterde merkperceptie?

Uiteindelijk zorgen Live Activiteiten voor een verbeterde gebruikerservaring, terwijl jouw app ook op de voorgrond blijft op de telefoon van de gebruiker.

Voor gebruikers betekent dit meer gemak, minder gedoe en algehele tijdsbesparing. Allemaal aantrekkelijk voor de drukke gebruikers van vandaag, waarvan er steeds meer kampen met een burn-out.

Voor apps en de bedrijven erachter kan deze verbeterde UX ook de merkperceptie positief beïnvloeden. Elke functionaliteit die gemak of tijdsbesparing oplevert, kan altijd helpen om de band met je product en je merk te versterken.

Wie doet het het beste? Onze favorieten van retail tot lifestyle

De functie wordt al toegepast in een aantal grote en kleinere apps.

Lifestyle-apps hebben verschillende manieren gevonden om Live Activiteiten te implementeren. Onze UX-experts waren onder de indruk van de Nike Running Club app.

De mogelijkheid om afstand, tijd en gemiddeld tempo in realtime te tracken zonder je telefoon te hoeven ontgrendelen is erg handig voor app-gebruikers en plaatst de app boven vergelijkbare opties zonder deze functionaliteit.

Uber is een andere grote app die gebruik maakt van Live Activiteiten. Daarmee kun je nu alle belangrijke informatie in realtime zien, rechtstreeks vanaf het vergrendelscherm.

Nu gebruikers de app niet meer hoeven te openen om te checken waar de chauffeur is, kunnen ze zich focussen op het daadwerkelijk in de gaten houden van hun rit – evenals de kinderen, mede passagiers of bagage.

Ook in de detailhandel wordt veel gebruik gemaakt van Live Activiteiten.

Starbucks laat klanten nu de voortgang van hun bestelling in de winkel volgen met Live Activiteiten. Koffieliefhebbers kunnen zien wanneer hun bestelling wordt verwerkt en klaar is om te worden opgehaald. Dit zorgt voor een meer soepele drinkervaring tijdens een drukke lunchpauze.

Apps voor financiële diensten gebruiken de functie ook. De Moneybox app gebruikt de tool om je te helpen je uitgavengedrag in de gaten te houden.

Gebruikers kunnen snel zien wanneer er een nieuwe transactie plaatsvindt, wat de transactie was en hoe hun uitgaven van deze maand zich verhouden tot die van de maand ervoor. Hierdoor kunnen ze niet alleen beter bijhouden waar hun geld naartoe gaat, maar ook direct frauduleuze activiteiten detecteren.

Voetbalfans hoeven niet langer te vrezen dat ze een moment van de actie missen. De app FotMob kan fans overal seconde voor seconde op de hoogte houden met live notificaties op hun vergrendelscherm.

Wat kun jij doen met Live Activiteiten?

Als je een app hebt waarvan je denkt dat die zou kunnen profiteren van het gebruik van deze unieke Apple-functionaliteit, dan is het nu tijd om in actie te komen.

Gebruikers beginnen zich nu aan te passen aan deze verbeterde ervaring en zullen dit niveau van gebruiksgemak snel van apps gaan verwachten. Apps zonder een verbeterde UX lopen het risico te worden gedumpt ten gunste van een concurrent die een betere ervaring biedt.

Bij The Mobile Company zijn we gespecialiseerd in het optimaliseren van jouw digitale product. Onze UX-experts kunnen je helpen onderzoeken hoe features zoals Live Activiteiten jouw app kunnen verbeteren om de beste gebruikerservaring te bieden en de retentie en acquisitie te verhogen.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we kunnen helpen.