Jaar op jaar stijgt het gebruik van de mobiele telefoon met de komst van snellere toestellen, meer bandbreedte en een steeds jonger en ouder wordende gebruikersgroep. Een van de ontwikkelingen: in 2019 bracht de consument maar liefst 35% meer tijd door op mobiel vergeleken met 2017. Wat kunnen we dit jaar verwachten? Lees hier de 10 grootste mobiele trends die we zien voor 2020.

 

1. Mobiel als motor voor digitale transformatie

Naast het feit dat mobiele apps momenteel de snelst groeiende technologie wereldwijd zijn, hebben ze ook blijvende invloed op hoe bedrijven denken en werken, want we leven in het tijdperk van de consument: als gevolg van de toenemende druk om de optimale klantervaring te geven die even naadloos als gepersonaliseerd is maken organisaties een enorme verandering door als het gaat om hun businessmodel, werkwijze en cultuur. Mobiel speelt een sleutelrol in deze shift naar meer toekomstbestendige agile organisaties, een ontwikkeling die in 2020 nieuwe hoogtes bereikt.

En praat je over mobiel en de toekomst, dan gaat het gesprek ook over big data. Data is, net als we schreven in 2019, nog steeds – en meer dan ooit – doorslaggevend voor jouw businessmodel. Elke grote speler weet al jaren dat data de toekomst heeft, wat betekent dat datamanagement en analytics wederom bepalend zijn voor de digitale transformatie van bedrijven in 2020.

 

2. Mobile-first wordt echt mobile-only

Met steeds meer focus op customer experience (CX) en het almaar toenemende internetverkeer via mobiele devices worden steeds meer services grotendeels geraadpleegd via mobiele telefoons. Wanneer was de laatste keer dat jij online gebankierd hebt achter het grote scherm? Een nieuwssite bezocht hebt op je laptop? Een bestelling hebt gedaan via de website van Bol.com?

Het is de verwachting dat steeds meer merken het merendeel van hun budget inzetten op de optimalisatie van hun mobiele kanalen. Want is de ervaring slecht, dan is de klant zo vertrokken naar de concurrent die het wél makkelijk maakt.

 

3. Meer dan 50% van e-commerce gaat via mobiel

Mobiel shoppen maakt al jaren een opwaartse beweging, en in het nieuwe decennium is dat niet anders. Steeds meer online shops investeren in een geweldige gebruikservaring op mobiel, met als doel zoveel mogelijk drempels weg te nemen en zo de conversie te boosten.

De verwachting is dat in 2020 meer dan de helft van alle transacties met een mobiele telefoon afgehandeld wordt, en in 2021 zelfs 75%! Dat geldt voor food, retail en tickets, maar in toenemende mate ook voor meer complexe aankopen als verzekeringen, maatwerk-producten en reizen. Voor de eindgebruiker schuilt het gemak vooral in de snelle check-in (eenvoudig account aanmaken), goede productpresentaties (video) en de eenvoudige check-out (koppelingen met iDeal, Tikkie en meer).

 

4. PWA’s blijven veelbelovend

Een van de aanjagers van mobile commerce is de snelle opkomst van de PWA’s (Progressive Web Apps). De PWA is een platform dat bedrijven in staat stelt websites te ontwikkelen die zich met een aantal betrekkelijk eenvoudige ingrepen gedragen als een app: snelle toegang met bookmark-icoontje op je home screen, ontvangen van pushberichten en snelle performance door slim gebruik van caching en data.

Op dit moment wordt de PWA voornamelijk ingezet voor e-commerce toepassingen, maar dat kan snel veranderen. Momenteel heeft Apple (iOS) de technologie nog niet geheel omarmd, waardoor iPhone-gebruikers geen optimale ervaring hebben. Dat is een van de redenen waarom veel partijen nog wat afwachtend zijn.

 

5. Flutter wint snel aan terrein

Een andere razend populaire ontwikkeltechnologie komt van Google en heet Flutter. Op het eerste gezicht de zoveelste cross-platformoplossing (single codebase voor zowel iOS, Android als web), maar Flutter is een modern framework met een korte leercurve, en biedt daarom veel voordelen: snelle time to market, native feel met nauwelijks UI-beperkingen en hierdoor een ideaal platform voor minder complexe apps, het snel testen van concepten en de ontwikkeling van MVP’s.

 

6. De QR-code beleeft een revival

Sinds alle iPhones en diverse Android-devices de QR-scanner standaard in de camera-app hebben opgenomen, is het gebruik van de QR-code voor marketingdoeleinden enorm toegenomen. Het was een toepassing die een aantal jaar geleden een stille dood leek te sterven, maar nu zie je ze overal weer oppoppen: in winkels om meer productinformatie te verschaffen, bij events om deelnemers snel te identificeren en bij bijna alle transacties kun je tegenwoordig eenvoudig de QR-code scannen om een betaling te doen. Het grote voordeel is de standaardisering, en de eenvoud om snel even een QR-code te kunnen genereren.

Workshop ‘Vision on Mobile 2020-2025’

De digitale ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Heb jij je digitale strategie voor de komende vijf jaar al helder voor ogen?

Vraag gratis workshop aan >

 

7. Extended reality: VR, AR & AI

Naast het scannen van QR-codes wordt ook het scannen van fysieke producten en voorwerpen steeds populairder: richt de camera op de Eiffeltoren en je krijgt alle achtergrondinformatie. De aanjager achter deze technologie is AI (Artificial Intelligence): de computer herkent een voorwerp, zoekt op het web naar de juiste info en legt zo een extra laag over de werkelijkheid om de user experience te verrijken.

AI stelt een app in staat te leren van gedragspatronen en toekomstig gedrag te voorspellen voor echt intuïtieve en gepersonaliseerde mobiele ervaringen. Anno 2020 zijn virtual en augmented reality niets nieuws onder de zon, maar met alle toegankelijke software verwachten we een flinke toename in het aantal toepassingen, met name voor sectoren als logistiek, onderwijs en de gezondheidszorg.

 

8. mHealth groeit gestaag door

Op de golven van de huidige gezondheidstrends wordt de mobiele telefoon steeds vaker ingezet om mensen te helpen gezonder en bewuster te leven. Dit gebeurt vaak uit initiatief van de consument zelf (met food-apps, sport-apps en bijvoorbeeld wearables), maar ook steeds vaker op aanraden van de hulpverlener en professional. Denk hierbij aan de apps van ziekenhuizen ter voorbereiding op of als nazorg na een operatie, yoga- en mindfullness-apps, zorgoplossingen op mobiel met EPD-informatie, enzovoort. Het is de verwachting dat met het openstellen van het EPD en slimmere sensoren in de toestellen, de groei van het aantal health-apps snel toe zal nemen.

 

9. Sleutelrol voor mobiel in FinTech

Een bedrijfstak die al jaren inzet op mobiel is de financiële sector. Banken zijn software-providers geworden, die zich alleen nog kunnen onderscheiden met een goede app. Nadat Bunq, N26 en Apple in 2019 de sector flink hebben opgeschud neemt dit naar verwachting de komende jaren een enorme vlucht nu afgelopen jaar ook de PSD2-wetgeving effectief is geworden: banken kunnen het zich niet veroorloven stil te zitten nu bij wijze van spreken iedereen een banken-app kan gaan aanbieden.

En het blijft niet bij banken. Een goed voorbeeld is de komst van Lemonade in Europa; een verzekeraar die uitsluitend bestaat uit een app waarmee de gebruiker in een handomdraai zelf een verzekering afsluit en beheert, met als gevolg dat dure kantoren en personeel verleden tijd zijn.

 

10. 4G was video, 5G is data

Alle bovenstaande trends zorgen ervoor dat we met z’n allen meer bandbreedte, nog beter bereik en nog sneller internet nodig hebben. Aan de aanbodzijde zorgt 5G voor het ontstaan van een data-intensieve omgeving met nieuwe kansen voor organisaties op het gebied van datamanagement en service. Dat betekent dat telecomproviders massaal moeten investeren in hun infrastructuur en dat de biedingen op de 5G-frequenties de pan uit zullen reizen. Alles om de consument overal en altijd te laten streamen en alles met alles te verbinden via diverse netwerken. De TV en auto zijn vaak al verbonden en de connected koelkast, wasmachine en hond zijn niet ver weg meer.

In dit millennium van de sensor zal alles met alles gekoppeld worden om het leven van de consument makkelijker, veiliger en efficiënter te maken met behulp van meer data en personalisatie. En de mobiele telefoon zal hierin een cruciale rol spelen.


Geraadpleegde bronnen: o.a. Marketingfacts, App Annie, Emerce, Gartner, Frankwatching, Deloitte, vincenteverts.nl, G2, Forbes.